Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H E.E. ετοιμάζει νέα υπηρεσία για κοινές αγορές στρατηγικών μεταλλευμάτων

Μέτρα για τον περιορισμό της εξάρτησής της από την Κίνα στην προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών ετοιμάζεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

H E.E. ετοιμάζει νέα υπηρεσία για κοινές αγορές στρατηγικών μεταλλευμάτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να συγκροτήσει μια κεντρική υπηρεσία για την αγορά ζωτικής σημασίας μεταλλευμάτων όπως το λίθιο και οι σπάνιες γαίες και να αναγκάσει τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την έκδοση αδειών για νέα ορυχεία, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που έχει δει το Reuters. 

H Οδηγία για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA), η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στις 14 Μαρτίου, έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι η Ε.Ε. έχει πρόσβαση στα υλικά που είναι αναγκαία για να επιτευχεί ο στόχος της παραγωγής μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ώς το 2050.

Τόσο η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, η οποία προμηθεύει περίπου το 95% των σπάνιων γαιών της Ε.Ε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει το ζήτημα μέσω της CMRA, η οποία αφορά και άλλα ζωτικής σημασίας υλικά όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το μαγγάνιο που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

«Είναι αναγκαίο να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε μια ασφαλή και βιώσιμη προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική ανθεκτικότητα του μπλοκ και τη στρατηγική του αυτονομία» επισημαίνεται στο προσχέδιο του νόμου. 

Ο νέος νόμος προβλέπει τη δημιουργία νέας υπηρεσίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρίσιμων Πρώτων Υλών, για το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών ώστε ώς το 2030 η Ε.Ε. να είναι σε θέση να παράγει τουλάχιστον το 10% και να επεξεργάζεται το 40% των στρατηγικών υλικών που χρειάζεται σε ετήσια βάση, επισημαίνεται στο έγγραφο. 

Επιπρόσθετα, η Ε.Ε. θα συγκροτήσει μια κεντρική υπηρεσία για την κοινή αγορά στρατηγικών ορυκτών. «Η Κομισιόν θα συγκροτήσει ένα σύστημα το οποίο θα είναι σε θέση να αθροίζει τη ζήτηση των ενδιαφερόμενων αγοραστών στο μπλοκ και θα διαπραγματεύεται εκ μέρους τους με πωλητές σε όλον τον κόσμο» τονίζεται. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v