Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλόκο στις εξαγωγές της βιομηχανίας τσιπ βάζει η Ολλανδία

Πλήγμα για την κινεζική τεχνολογία αποτελεί η απόφαση της Ολλανδίας, κυρίαρχης δύναμης στον κλάδο, να επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές μηχανημάτων κατασκευής ημιαγωγών, ακολουθώντας το αμερικανικό παράδειγμα. «Απαραίτητο για λόγους εθνικής και διεθνούς ασφάλειας». 

Μπλόκο στις εξαγωγές της βιομηχανίας τσιπ βάζει η Ολλανδία

Περιορισμούς σε ορισμένες μηχανές κατασκευής τσιπ ετοιμάζει η Ολλανδία, εν μέσω αμερικανικών πιέσεων να περιοριστεί η πρόσβαση της Κίνας σε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία ημιαγωγών.

Ειδικότερα, όπως γράφει το Bloomberg, οι Ολλανδοί εισάγουν έλεγχο στις εξαγωγές των προϊόντων λιθογραφίας DUV, διευρύνοντας τους περιορισμούς που έχουν τεθεί ήδη για κρίσιμες μηχανές λιθογραφίας που παράγουν τα πιο προηγμένα τσιπ στον κόσμο, σύμφωνα με επιστολή της υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Λίσε Σραϊνεμάχερ προς τους βουλευτές της χώρας. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να δημοσιευτούν μέσα στο προσεχές τρίμηνο.

«Η Ολλανδία θεωρεί απαραίτητο, για λόγους εθνικής και διεθνούς ασφάλειας, να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η τεχνολογία το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε στην επιστολή η υπουργός.

Η ASML Holding, ηγέτιδα στον κλάδο, ανέφερε ότι τα μέτρα «δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στις οικονομικές μας προοπτικές» για το 2023 ή πιο μακροπρόθεσμα. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υποβάλλονται αιτήσεις ώστε να εκδίδονται ειδικές άδειες για την εξαγωγή των πιο προηγμένων συστημάτων DUV.

Εάν ευσταθεί ο ισχυρισμός της ASML, οι νέοι κανόνες πιθανώς δεν εναρμονίζονται με τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη βιομηχανία τσιπ. Οι αμερικανικές εταιρείες του κλάδου, προσθέτει το Bloomberg, έχουν εισαγάγει πιο στενά πλαίσια και περαιτέρω περιορισμούς, όπως αναφορικά με τα προϊόντα που επιτρέπεται να παράγουν τα μηχανήματα και με το αν μπορούν να στέλνονται άτομα για εργασία στην Κίνα.

«Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι οι πρόσθετοι έλεγχοι εξαγωγών δεν αφορούν όλα τα εργαλεία λιθογραφίας, αλλά μόνο τα πιο προηγμένα», διευκρίνισε η εταιρεία, σημειώνοντας ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ποια είναι τα «πιο προηγμένα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v