Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nord Stream: Γερμανική έρευνα σε πλοίο που μπορεί να εμπλέκεται στις εκρήξεις

Υπό εξέταση τα ίχνη και τα αντικείμενα που βρέθηκαν σε σκάφος, ανέφερε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Nord Stream: Γερμανική έρευνα σε πλοίο που μπορεί να εμπλέκεται στις εκρήξεις

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι ερεύνησαν ένα σκάφος που μπορεί να μετέφερε εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, σηματοδοτώντας ότι η έρευνα μπορεί να αποφέρει περισσότερα για το ποιος ήταν πίσω από αυτό.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ερευνητές διερευνούν τα ίχνη και τα αντικείμενα που βρέθηκαν κατά την έρευνα ενός σκάφους από τις 18 έως τις 20 Ιανουαρίου, ανέφερε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας. Οι Γερμανοί που εργάζονται για την εταιρεία που μίσθωσε το πλοίο δεν βρίσκονται υπό έρευνα, ανέφερε.

«Η ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους αποτελούν αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία. «Προς το παρόν, δεν είναι δυνατό να γίνουν δηλώσεις συγκεκριμένης φύσης, ιδίως σχετικά με το αν πρόκειται για μια ενέργεια που χρηματοδοτείται από κάποιο κράτος».

Η έρευνα ενισχύει τις εικασίες σχετικά με την προέλευση της επίθεσης του Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι παρείχαν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Το χτύπημα προκάλεσε ένα κύμα κατηγοριών, με τη Ρωσία να κατηγορεί για δολιοφθορές τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Πολωνία, αποκαλώντας τες «ωφελούμενες» των εκρήξεων.

Αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί ανέφεραν πληροφορίες αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες μια φιλοουκρανική ομάδα μπορεί να βρίσκεται πίσω από την έκρηξη.

Οι New York Times ανέφεραν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες δείχνουν ότι ήταν δολιοφθορά από μια ομάδα που υποστηρίζει την Ουκρανία, αν και είπαν ότι οι απόψεις διίστανται όσον αφορά τις νέες πληροφορίες.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αντέδρασε προσεκτικά στο δημοσίευμα των New York Times, λέγοντας ότι παρ' όλες τις ενδείξεις, η προέλευση της επίθεσης παραμένει άγνωστη. Σημείωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση διενεργείται από φιλοουκρανική ομάδα δεν σημαίνει ότι διατάχθηκε από το Κίεβο.

Η Die Zeit, το περιοδικό Kontraste και οι ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ARD και SWR επικαλέστηκαν στοιχεία που προέκυψαν από τη γερμανική έρευνα. Η ομάδα κρούσης, αποτελούμενη από δύο δύτες, δύο βοηθούς, έναν καπετάνιο και έναν γιατρό, φόρτωσε το σκάφος με εκρηκτικά και μπήκε σε τροχιά για τον αγωγό, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη των εκρηκτικών σε ένα τραπέζι στην καμπίνα του πλοίου, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι υποδηλώνει μια εσπευσμένη προσπάθεια να κρύψουν τα ίχνη τους. Η ενοικίαση ήταν συνδεδεμένη με μια πολωνική εταιρεία που ανήκε σε δύο Ουκρανούς, σύμφωνα με την έρευνα.

Μια δυτική υπηρεσία πληροφοριών που δεν κατονομάστηκε, είπε στους συμμάχους λίγο μετά την επίθεση στις 26 Σεπτεμβρίου ότι πιθανώς εμπλέκεται μια φιλοουκρανική ομάδα, ανέφεραν τα μέσα.

Η Μόσχα αμφιβάλλει για την εμπλοκή της Ουκρανίας στις εκρήξεις των Nord Stream

Η Μόσχα αμφιβάλλει για την ουκρανική εμπλοκή στις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που συνδέονται με την Ευρώπη, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Βλέπετε την ταυτόχρονη απελευθέρωση υλικών σε διάφορες χώρες», είπε ο Πεσκόφ. «Όσο για την ιδέα ότι κάποιος φιλο-Ουκρανός Δόκτωρ Κακός οργάνωσε (την επίθεση), αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να το πιστέψουμε. Μόνο μια ειδική κρατική υπηρεσία, που είναι λίγες, θα μπορούσε να έχει επιτελέσει ένα τόσο περίπλοκο έργο».

Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποσπάται κανείς από δευτερεύουσες υποθέσεις. «Απαιτούμε μια διαφανή διεθνή έρευνα στην οποία έχει πρόσβαση η Ρωσία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε τις δηλώσεις μετά το δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους δείχνουν πως μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή κορυφαίοι συνεργάτες του εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ' εντολή Oυκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v