Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν-Σούνακ: €500 εκατ. για το μεταναστευτικό, απογειώνονται οι σχέσεις μας

Σχεδόν μισό δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στη Μάγχη την επόμενη τριετία θα διαθέσει το Λονδίνο. Νέο κέντρο κράτησης στη βόρεια Γαλλία και πανηγυρικοί τόνοι μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Μακρόν-Σούνακ: €500 εκατ. για το μεταναστευτικό, απογειώνονται οι σχέσεις μας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο τέλος της συνάντησης κορυφής που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Παρίσι, χαιρέτισε μια «νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις έπειτα από χρόνια διαφωνιών μετά το Brexit.

«Είναι μια στιγμή επανένωσης, επανασύνδεσης και νέας αρχής», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Σούνακ από την πλευρά του δήλωσε ότι η χώρα του και η Γαλλία θα οδηγήσουν τη συνεργασία τους σε πρωτοφανές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για μια νέα ενεργειακή συνεργασία και για την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, οι σχέσεις των δυο χωρών μας είχαν τις προκλήσεις τους τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Σούνακ στο τέλος της συνάντησης κορυφής. «Σήμερα η συνεργασία έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο».

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την επόμενη τριετία το Λονδίνο θα αυξήσει τη χρηματοδότηση με στόχο την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη Γαλλία. «Κατά τη διάρκεια των προσεχών τριών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σ' αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατ. ευρώ το 2023-24, σε 191 εκατ. ευρώ το 2024-25 και 209 εκατ. ευρώ το 2025-2026», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλοβρετανικής συνάντησης κορυφής.

«Ανακοινώνουμε ένα νέο κέντρο κράτησης στη βόρεια Γαλλία, ένα νέο κέντρο διοίκησης που θα συγκεντρώνει για πρώτη φορά τις ομάδες μας [...] και άλλους 500 νέους πράκτορες που θα περιπολούν στις γαλλικές ακτές», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου.

Περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης θα συμπληρώσουν τον μηχανισμό «για να αυξηθεί το ποσοστό αναχαίτισης», δήλωσε επίσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες θέλουν να «προχωρήσουν μαζί» στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, έχοντας παράλληλα «επίγνωση των ανθρώπινων διακυβευμάτων και της εξαιρετικής ευαισθησίας τους».

Υπενθύμισε ότι το 2022 «εμποδίστηκαν περισσότερες από 1.300 διελεύσεις αυτοσχεδίων πλοιαρίων» και εξαρθρώθηκαν 55 δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος«χάρη στη δουλειά της κοινής γαλλοβρετανικής μονάδας πληροφοριών».

Αντίθετα, έγιναν σχεδόν 46.000 διελεύσεις πέρυσι.

Οι δύο χώρες είχαν υπογράψει στα μέσα Νοεμβρίου μια νέα συμφωνία για να καταπολεμήσουν από κοινού τις διελεύσεις μεταναστών από τη Μάγχη. Αλλά είχε προβλεφθεί χρηματοδότηση μόνο για το 2023.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v