Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση για νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη

Ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων από τις 3 Δεκεμβρίου έως την 1η Μαρτίου μειώθηκε από το υψηλό που είχε καταγράψει τον Νοέμβριο, αλλά υπάρχουν προειδοποιήσεις για νέα έξαρση.

Προειδοποίηση για νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη έχει αρχίσει να περιορίζεται, αλλά τα κρούσματα ενδέχεται να ανακάμψουν ξανά καθώς τα άγρια πτηνά μεταναστεύουν την άνοιξη, δήλωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων από τις 3 Δεκεμβρίου έως την 1η Μαρτίου μειώθηκε από το υψηλό που είχε καταγράψει τον Νοέμβριο, ανέφερε σε κοινή έκθεση με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων και το Εργαστήριο Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γρίπη των Πτηνών. Σε συνδυασμό με τα άγρια πτηνά, οι ανιχνεύσεις τον Ιανουάριο ήταν περίπου ένα τρίτο χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση στις τιμές των αυγών και του κρέατος που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς τα αγροκτήματα επλήγησαν σοβαρά από τον ιό και οι παραγωγοί αντιμετώπισαν υψηλό κόστος ζωοτροφών και ενέργειας. Ωστόσο, οι υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι η εξάπλωση θα μπορούσε σύντομα να επιταχυνθεί.

Οι ανιχνεύσεις σε γλάρους κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση κατά τη διάρκεια της περιόδου, ειδικά στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Ιταλία, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τα πουλερικά, τα οποία συχνά κολλούν την ασθένεια από άγρια πτηνά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v