SVB-Signature: Νέα ομιλία Μπάιντεν, θα υπερασπιστεί το τραπεζικό σύστημα

Να καθησυχάσει τους φόβους μετά την κατάρρευση των SVB και Signature θα προσπαθήσει με νέες δηλώσεις του σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

SVB-Signature: Νέα ομιλία Μπάιντεν, θα υπερασπιστεί το τραπεζικό σύστημα

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αναφερθεί σήμερα στην τραπεζική κρίση που οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να παρέμβουν με μια σειρά έκτακτων μέτρων, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, η οποία απείλησε να προκαλέσει μια ευρύτερη κρίση.

Οπως μεταδίδει το Reuters, o Μπάιντεν την Κυριακή άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει νέα ρύθμιση των μεγάλων τραπεζών, μετά τη μεγαλύτερη χρεοκοπία τραπεζών των ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008, είναι ωστόσο αντιμέτωπος με ένα διχασμένο Κογκρέσο που είναι απίθανο να εγκρίνει σκληρότερους νέους κανόνες.

Η οικονομική του ομάδα συνεργάστηκε με ρυθμιστικές αρχές το Σαββατοκύριακο για τα μέτρα, τα οποία περιελάμβαναν την εγγύηση των καταθέσεων και στις δύο τράπεζες, τη δημιουργία μιας νέας διευκόλυνσης για να δώσει στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης, διευκολύνοντάς τες να δανείζονται από τη Federal Reserve σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι κινήσεις έστειλαν κύματα ανακούφισης στη Silicon Valley, αλλά η κρίση δοκιμάζει την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η επίπτωση θα ταράξει τις παγκόσμιες αγορές την επόμενη εβδομάδα.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία βυθίστηκαν τη Δευτέρα πριν από το άνοιγμα της αγοράς των ΗΠΑ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών κινούνται ήπια θετικά, με ορισμένους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι οι τραπεζικές τους καταθέσεις θα είναι εκεί όταν τις χρειαστούν», είπε ο Μπάιντεν στη δήλωσή του την Κυριακή.

Τα νέα σχόλιά του αναμένονται λίγο πριν το άνοιγμα της Wall.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v