Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η SVB και το παιχνίδι των private equity και venture capital

Πώς πολλές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ίδιο υψηλό ρίσκο. Καμπανάκι για τις ρυθμιστικές αρχές η διόγκωση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

Η SVB και το παιχνίδι των private equity και venture capital

Ο βασιλιάς είναι γυμνός... Αυτό αποκαλύπτει η αποτυχία της Silicon Valley Bank για τις εταιρείας private equity και venture capital που στόχευαν στις καινοτόμες startup κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας. Ο συστημικός κίνδυνος υπόβοσκε στα γρανάζια της μηχανής χρήματος του τεχνολογικού κλάδου.

Πολλές εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity fund) και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital fund) βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον ίδιο κίνδυνο καθώς εκτέθηκαν ξαφνικά όλες μαζί στη δίνη.

Η SVB έχτισε τη δράση της ως μια one-stop shop υπηρεσία για τους οραματιστές της τεχνολογίας -κάτι περισσότερο από μια τράπεζα, ένας χρηματοοικονομικός εταίρος σε δάνεια, διαχείριση συναλλάγματος, ακόμη και προσωπικά στεγαστικά δάνεια. Η τακτική της να συνδυάζει τις υπηρεσίες πελατών θεωρήθηκε επιθετική από ορισμένους, αλλά ήταν δύσκολο να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα -δηλαδή, επιχειρηματική δραστηριότητα με το 44% των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης να υποστηρίζονται από εταιρείες venture capital, επιχειρήσεις που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι με συνολική εκρηκτική ανάπτυξη σε περιόδους άνθησης.

Με αυτό τον τρόπο, δημιούργησε τεράστιο κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, όπου ένα μόνο σημείο αποτυχίας θα βραχυκύκλωνε όλο το σύστημα λειτουργίας, θέτοντας σε κίνδυνο το εκτεταμένο οικονομικό οικοσύστημα που υποστηρίζει τις επόμενες μεγάλες νέες ιδέες της Αμερικής.

Οι εταιρείες private equity, συμπεριλαμβανομένων των Vista Equity Partners, Insight Partners και Thoma Bravo, έχουν δεκάδες εταιρείες χαρτοφυλακίου που συνεργάζονταν με την SVB. Ήταν η τράπεζα-θεσμός της επιλογής για startups που υποστηρίζονταν από τις πιο εξέχουσες εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών της περιοχής, όπως η Sequoia Capital και η Andreessen Horowitz. Και παρείχε υπηρεσίες στη Roku Inc. και σε άλλες εισηγμένες εταιρείες πολύ μετά την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.

Η αποτυχία της SVB αποκάλυψε, όμως, κάτι ακόμα, στις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με το Bloomberg: τη διόγκωση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, το οποίο εκτοξεύτηκε στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  • Οι εταιρείες private equity επένδυσαν περισσότερα από 6 τρισ. δολ. στην οικονομία των ΗΠΑ τα 10 χρόνια έως το 2021 και απασχολούν περισσότερους από 11,7 εκατομμύρια Αμερικανούς.
  • Τα χρήματα των venture capital υπερτετραπλασιάστηκαν από το 2007 έως το 2021, σε περίπου 1 τρισ. δολ., και οι εταιρείες που υποστηρίζονται από venture capital έχουν 3,8 εκατομμύρια εργαζόμενους -μια αύξηση 960% από το 1990.

Μετά από παρέμβαση, η Fed, για να βοηθήσει, επιτρέπει στις τράπεζες να τοποθετούν ομόλογα, τα οποία έχουν υποχωρήσει απότομα σε αξία το περασμένο έτος, στην κεντρική τράπεζα και να λαμβάνουν πίσω την ονομαστική τους αξία με τη μορφή δανείου ενός έτους.

Προς το παρόν, οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και επιχειρηματικών κεφαλαίων των ΗΠΑ παίρνουν μια ανάσα από την κατάσταση ασφυξίας. Αισθάνονται μια ανακούφιση, αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η SVB θα εκκαθαριστεί τελικά.

Εν τω μεταξύ, θεσμικοί επενδυτές έσπευσαν να βεβαιωθούν ότι δεν έστελναν χρήματα στη μαύρη τρύπα της SVB. Στα πίσω γραφεία ορισμένων από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι την Παρασκευή έλεγχαν ότι τα κεφάλαια δεν συνδέονταν με λογαριασμούς της SVB, αναφέρει το Bloomberg.

Η ίδια άσκηση γινόταν μεταξύ των επενδυτών της Insight Partners με έδρα τη Νέα Υόρκη, όπου περίπου το 50% των εταιρειών χαρτοφυλακίου είχαν τραπεζική σχέση με την SVB, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Είχε πραγματοποιήσει μια κίνηση κεφαλαίου λίγες μέρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας και έπρεπε να αλλάξει απότομα την τοποθεσία μεταφοράς για τα χρήματα που οφείλονταν την ερχόμενη εβδομάδα.

Άλλοι δεν ήταν αρκετά ευκίνητοι. Μια startup που πήρε δάνειο από την SVB έπρεπε να συμφωνήσει να μην ανοίξει άλλους λογαριασμούς σε τράπεζα των ΗΠΑ ως προϋπόθεση δανεισμού, είπε άτομο που γνωρίζει το θέμα. Αυτό εγκλώβισε την εταιρεία, από φόβο μήπως παραβιάσει μια συμφωνία.

Αυτή η startup δεν ήταν μόνη. Σε κλήσεις με δυνητικούς πελάτες, η ομάδα πωλήσεων της SVB συχνά πουλούσε διαφορετικές υπηρεσίες και μια συζήτηση για έναν κανονικό τραπεζικό λογαριασμό θα μετατρεπόταν σε συζήτηση για το πώς η τράπεζα θα μπορούσε να παρέχει venture δάνεια ή ακόμα και να ανοίξει προσωπικούς λογαριασμούς για ιδρυτές startups. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών θα μείωναν τα επιτόκια του δανεισμού όσο περισσότερα είχε μια επιχείρηση σε κατάθεση.

Η κατάρρευση της SVB αφήνει ένα κενό στον κλάδο, που στο αμέσως επόμενο διάστημα πιθανότατα θα καλυφθεί από πολλές τράπεζες.

«Αυτό που θα ήταν καλύτερο για το οικοσύστημα είναι να συνεργάζονται τράπεζες με επιχειρηματίες και επενδυτές τεχνολογίας startup», δήλωσε ο Scott Jacobson, διευθύνων σύμβουλος στο Madrona Venture Group, προσθέτοντας ότι η JPMorgan Chase & Co. του Jamie Dimon έχει επενδύσει στις τεχνολογίες. «Τώρα υπάρχει μια ευκαιρία για άλλους να γεμίσουν την τρύπα. Πολλοί θα ήταν ευπρόσδεκτοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v