Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Αργεντινή λανσάρει «δολάριο μαλμπέκ» για να τονώσει τις εξαγωγές κρασιού

Το μέτρο ακολουθεί αυτό του «δολαρίου σόγιας», καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα και να δώσει ώθηση στις εξαγωγές.

H Αργεντινή λανσάρει «δολάριο μαλμπέκ» για να τονώσει τις εξαγωγές κρασιού

Οι οινοπαραγωγοί της Αργεντινής θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μια ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θέλει να τονώσει τις εξαγωγές κρασιού και να αυξήσει τα αποθέματα δολαρίου. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η συναλλαγματική ισοτιμία, η οποία ονομάζεται «δολάριο μαλμπέκ» (σ.σ. γνωστή ποικιλία σταφυλιού της Λατινικής Αμερικής), θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο. 

Το μέτρο ακολουθεί αυτό του «δολαρίου σόγιας» που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο, επιτρέποντας στους καλλιεργητές σόγιας να πουλούν με ισοτιμία 200 πέσο το δολάριο έναντι της επίσημης που ήταν τότε 150 πέσο το δολάριο. 

Ο υπουργός Οικονομικών Σέρτζιο Μάσα, είχε δηλώσει αυτόν τον μήνα ότι η πιο ευνοϊκή ισοτιμία για το κρασί, το ακριβές επίπεδο της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, έχει στόχο να βοηθήσει στην «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και να στηρίξει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής».

Η Αργεντινή είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους εξαγωγείς κρασίου στον κόσμο σε όρους δολαρίου.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v