Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ken Griffin: Ο καπιταλισμός στις ΗΠΑ καταρρέει μπροστά στα μάτια μας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έπρεπε να παρέμβει για να προστατεύσει όλους τους καταθέτες της SVB, μετά την κατάρρευση της τράπεζας, υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος. Ο ηθικός κίνδυνος.

Ken Griffin: Ο καπιταλισμός στις ΗΠΑ καταρρέει μπροστά στα μάτια μας

Ο Ken Griffin, ιδρυτής του hedge fund Citadel, δήλωσε ότι το πακέτο διάσωσης για τη Silicon Valley Bank που αποκαλύφθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δείχνει ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός «καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

Ο Griffin δήλωσε στους Financial Τimes ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έπρεπε να παρέμβει για να προστατεύσει όλους τους καταθέτες της SVB μετά την κατάρρευση της τράπεζας. «Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι είναι μια καπιταλιστική οικονομία και αυτό καταρρέει μπροστά στα μάτια μας», υποστήριξε χθες, μία ημέρα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν όλους τους καταθέτες στην SVB -ακόμη και αυτούς με υπόλοιπο πάνω από το ομοσπονδιακό όριο των 250.000 δολαρίων.

«Υπήρξε απώλεια χρηματοοικονομικής πειθαρχίας, με την κυβέρνηση να διασώζει πλήρως τους καταθέτες», πρόσθεσε ο Griffin.

Η SVB έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ την Παρασκευή, αφού οι πελάτες απέσυραν καταθέσεις 42 δισ. δολαρίων, το ένα τέταρτο των συνολικών καταθέσεών της.

Οι επικριτές του πακέτου διάσωσης έχουν επισημάνει τον ηθικό κίνδυνο που προέρχεται από τη διασφάλιση όλων των καταθετών που έχουν χρήματα στην SVB, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει κριτική καθώς δεν είδαν τα προειδοποιητικά σημάδια. «Ο ρυθμιστής ήταν ο ορισμός του "να κοιμάσαι στο τιμόνι"», είπε ο Griffin.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Citadel, του οποίου το fund έγινε φέτος η πιο επιτυχημένη εταιρεία στον κλάδο των hedge funds, είπε ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας σήμαινε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έπρεπε να λάβει τέτοια δυναμικά μέτρα. «Θα ήταν ένα σπουδαίο μάθημα ηθικού κινδύνου», είπε. «Οι απώλειες για τους καταθέτες θα ήταν ασήμαντες και θα είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η διαχείριση κινδύνου είναι απαραίτητη».

«Βρισκόμαστε σε πλήρη απασχόληση, οι πιστωτικές απώλειες ήταν ελάχιστες και οι ισολογισμοί των τραπεζών είναι ισχυρότεροι από ποτέ. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ηθικού κινδύνου από θέση ισχύος».

Η στάση του Griffin έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή του Bill Ackman, ενός άλλου υψηλού προφίλ διαχειριστή hedge fund, ο οποίος ζήτησε από τη Federal Deposit Insurance Corporation να «εγγυηθεί ρητά όλες τις καταθέσεις τώρα», προειδοποιώντας ότι «ο χρόνος έχει σημασία». Ο Ackman ανέφερε στο Twitter ότι «η οικονομία μας δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς το περιφερειακό τραπεζικό μας σύστημα».

Είπε ότι ούτε ο ίδιος ούτε το hedge fund του Pershing Square είχαν έκθεση στη Silicon Valley Bank, προσθέτοντας ότι η προσωπική του έκθεση στα venture capital ήταν «λιγότερο από το 10% του ενεργητικού μου».

Πέρυσι ο Griffin μετακόμισε τη Citadel και την εταιρεία μάρκετινγκ Citadel Securities στο Μαϊάμι από το Σικάγο, αφού απείλησε να εγκαταλείψει την πόλη λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας. Ο Griffin, ο οποίος μετακόμισε στο Μαϊάμι με την οικογένειά του, περιέγραψε την πόλη ως «μια αναπτυσσόμενη μητρόπολη που ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο» και είπε ότι θέλει ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις να είναι υποψήφιος για πρόεδρος το 2024.

Το Citadel, το οποίο ίδρυσε ο Griffin το 1990, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 54 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v