Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση του ορίου συνταξοδότησης σχεδιάζει η Κίνα

Η χώρα διαθέτει από τα χαμηλότερα όρια στον κόσμο, που αφορούν στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες που εργάζονται σε γραφεία. Στόχος να αντισταθμιστεί η γήρανση του πληθυσμού.

Αύξηση του ορίου συνταξοδότησης σχεδιάζει η Κίνα

Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά και σε φάσεις την ηλικία συνταξιοδότησης ώστε να αντισταθμήσει την ταχεία γήρανση του πληθυσμού της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας Global Times, η οποία επικαλείται έναν ανώτερο εμπειρογνώμονα του κινεζικού υπουργείου Ανθρώπινων Πόρων.

Ο Τζιν Ουεϊγκάνγκ, πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών της Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε πως η Κίνα προσβλέπει σε ένα «σταδιακό, ευέλικτο και διαφοροποιημένο δρόμο για να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης», κάτι που σημαίνει ότι η συνταξιoδότηση θα καθυστερήσει αρχικά κατά λίγους μήνες, μια περίοδος που στη συνέχεια θα αυξηθεί.

«Οι άνθρωποι που πλησιάζουν την ηλικία συνταξοδότησης θα πρέπει να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότηση μόνο για μερικούς μήνες», αναφέρει η Global Times επικαλούμενη τον Τζιν. Οι νέοι μπορεί να χρειαστέι να εργασθούν λίγα χρόνια περισσότερο, αλλά θα έχουν μια μακρά περίοδο προσαρμογής και μετάβασης, πρόσθεσε ο Τζιν.

«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης είναι ότι θα επιτραπεί στους ανθρώπους να επιλέγουν πότε θα συνταξιοδοτηθούν ανάλογα με τις περιστάσεις και τις συνθήκες τους».

Η Κίνα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως κάποια αλλαγή στην ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο, στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες που εργάζονται σε γραφεία και στα 50 για τις γυναίκες που εργάζονται σε εργοστάσια.

Ο Λι Τσιάνγκ, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει εμπεριστατωμένες μελέτες και αναλύσεις για να παρουσιάσει μια πολιτική.

Καθώς ο πληθυσμός της Κίνας, 1,4 δισεκατομμύριο άνθρωποι, μειώνεται και γερνάει, εν μέρει εξαιτίας μιας πολιτικής που εφαρμόσθηκε στο διάστημα από το 1980 ως το 2015 και περιόριζε τα ζευγάρια να αποκτούν μόνο ένα παιδί, η πίεση στους προϋπολογισμούς για τις συντάξεις κλιμακώνεται, καθιστώντας πιο επείγον για τους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αναμένει ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και άνω θα αυξηθούν από 280 εκατομμύρια σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια μέχρι το 2035 - όσο το σύνολο των σημερινών πληθυσμών της Βρετανίας και των ΗΠΑ μαζί.

Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από περίπου 44 χρόνια το 1960 σε 78 χρόνια το 2021. Είναι υψηλότερο απ' αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και προβλέπεται ότι μέχρι το 2050 θα υπερβεί τα 80 χρόνια.

Δημογράφοι και οικονομολόγοι λένε πως το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε ένα συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό για να πληρώσει τις συντάξεις αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων, δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να μεταρρυθμισθεί.

Σύμφωνα με την κρατική Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, τα χρήματα για το συνταξιοδοτικό σύστημα θα έχουν εξαντληθεί μέχρι το 2035.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v