Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ξεκινά εισαγγελική έρευνα για την κατάρρευση της SVB

Θα διερευνηθούν, μεταξύ άλλων, πιθανώς αμαρτωλές συναλλαγές τραπεζικών στελεχών. Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ακόμα. Οι πρωτοβουλίες της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

ΗΠΑ: Ξεκινά εισαγγελική έρευνα για την κατάρρευση της SVB

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών τίθεται η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και διερευνάται τυχόν ανάρμοστη συμπεριφορά αξιωματούχων, όπως το εάν οι πωλήσεις μετοχών από στελέχη παραβίασαν τους κανόνες συναλλαγών, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Τις έρευνες, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, διενεργούν εισαγγελείς του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Γραφείου Εισαγγελίας των ΗΠΑ για τη Βόρεια Καλιφόρνια και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), δήλωσε η πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς η έρευνα δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Κανείς στην τράπεζα δεν έχει κατηγορηθεί για παράπτωμα και η έρευνα θα μπορούσε να τελειώσει χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, προστίθεται.

Οι εισαγγελείς και οι ρυθμιστικές αρχές συχνά ξεκινούν έρευνες όταν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή εισηγμένες εταιρείες υφίστανται μεγάλες, απροσδόκητες απώλειες. Οι μετοχές της SVB Financial Group υποχώρησαν 60% την περασμένη εβδομάδα και έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται από την Παρασκευή, ενώ η τράπεζα έχει περάσει υπό τον κρατικό έλεγχο της Federal Deposit Insurance Corp.

Οι εκπρόσωποι της SVB και της οντότητας που διευθύνει την τράπεζα μετά την κατάρρευσή της αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί άμεσα ποια στελέχη βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η έρευνα αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal.

Ο οικονομικός διευθυντής της SVB Γκρεγκ Μπέκερ ήταν αισιόδοξος λίγες μέρες πριν την κατάρρευση της τράπεζας, λέγοντας σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν «μια εξαιρετική στιγμή για να ξεκινήσει κανείς μια εταιρεία».

Οι καταθέσεις δείχνουν ότι οι κ. Μπέκερ και Μπεκ, δύο κορυφαία οικονομικά στελέχη της τράπεζας, πούλησαν αμφότεροι την εβδομάδα πριν από την κατάρρευση της τράπεζας. Ο κ. Becker άσκησε δικαιώματα προαίρεσης σε 12.451 μετοχές στις 27 Φεβρουαρίου αποκομίζοντας 2,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Beck πούλησε μετοχές αξίας μόλις 575.000 δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου, περίπου το ένα τρίτο των συμμετοχών του στην εταιρεία.

Και οι δύο πωλήσεις έγιναν σύμφωνα με τα λεγόμενα σχέδια 10b5-1, που κατατέθηκαν 30 ημέρες νωρίτερα και επιτρέπουν τον εκ των προτέρων προγραμματισμό πωλήσεων για να αμβλυνθούν οι υποψίες για συναλλαγές βάσει εσωτερικής πληροφόρησης. Η SEC υιοθέτησε πρόσφατα αυστηρότερους κανόνες για τα εν λόγω σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν περίοδο αναμονής 90 ημερών πριν από την εκτέλεση των πωλήσεων. Οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στις 27 Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που πούλησαν τα στελέχη της SVB.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler είπε ότι η υπηρεσία είναι «ιδιαίτερα εστιασμένη στην παρακολούθηση της σταθερότητας της αγοράς και στον εντοπισμό και τη δίωξη κάθε μορφής ανάρμοστης συμπεριφοράς» που μπορεί να βλάψει τους επενδυτές ή τις αγορές, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v