Στροφή προς τις ΗΠΑ επιχειρεί η Άγκυρα

Θα καταλήξουν στο ράφι οι πολυσυζητημένοι S-400; Η προεκλογική Τουρκία επιχειρεί εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον. Το ίδιο και με την Αθήνα, τουλάχιστον ρητορικά.

Στροφή προς τις ΗΠΑ επιχειρεί η Άγκυρα

Εμφανέστατη είναι πλέον η αλλαγή πλεύσης στην Τουρκία, αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Έκπληξη προκαλεί η τοποθέτηση του Χαλούλ Γιουργκούν, προέδρου της Aselsan, της μεγαλύτερης τουρκικής εταιρείας που παράγει ηλεκτρονικό αμυντικό εξοπλισμό, ο οποίος είπε ότι «πλέον με την ανάπτυξη δικών μας συστημάτων δεν χρειαζόμαστε τους S-400», δίνοντας το πρώτο μήνυμα ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να καταλήξει στην αποθήκη ή να σταλεί κάπου αλλού, όπως ζητούσε η Ουάσινγκτον.

Καθώς τίποτα δεν είναι τυχαίο και κανένας αξιωματούχος δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις που δεν θα ενέκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο, η εν λόγω είδηση, που πέρασε στα ψιλά, δείχνει την πορεία που χαράζει βήμα βήμα ο Ερντογάν προς πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ενδεικτικό ότι ήδη η απόφαση της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μπήκε σε πιο ομαλή τροχιά και δεν αποκλείεται τον Ιούνιο να υπάρξουν εξελίξεις.

Σε διαφορετική πορεία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Παράλληλα, με τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε τελείως διαφορετική πορεία, έστω και σε επίπεδο ρητορικής. Δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου αυτή η νέα κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική να πάρει σάρκα και οστά. Πέρα από την αγορά των F-16, η Τουρκία ίσως θα διεκδικήσει και πάλι τα F-35. Πρόγραμμα από το οποίο, ενώ ήταν συμπαραγωγός, εκδιώχθηκε λόγω της αγοράς των S-400.

Ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για προεκλογικό ελιγμό, ούτως ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στο πεδίο της οικονομίας, κάτι που θα είναι καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, οι εξελίξεις δείχνουν ότι όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας ανοίγεται ένας δρόμος για αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις Αγκύρας-Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v