Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: Ψηφίζεται σήμερα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό

Ήδη μικτή επιτροπή Συνέλευσης-Γερουσίας συμφώνησε σε κοινό νομοθετικό κείμενο, παρά τις συνεχόμενες διαδηλώσεις στη χώρα. Αντίθετες με την πρόταση αριστερά και ακροδεξιά.

Γαλλία: Ψηφίζεται σήμερα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση την Τετάρτη 15/3, την όγδοη πανγαλλική, οι δύο Βουλές του γαλλικού κοινοβουλίου θα πρέπει να ψηφίσουν σήμερα Πέμπτη το επίμαχο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προωθεί η κυβέρνηση.

Ήδη η μικτή επιτροπή Συνέλευσης-Γερουσίας συμφώνησε σε κοινό νομοθετικό κείμενο.

Ο κανονισμός επιμηκύνει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από 62 σε 64 έτη. Η γαλλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα χρησιμεύσει για τη διασφάλιση του μέλλοντος των συντάξεων και θα βελτιώσει την απασχόληση των ηλικιωμένων.

Τα επιχειρήματα αυτά παρέθεσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, αλλά απ' ό,τι φαίνεται δεν πείθουν τους πάντες στη Γαλλία.

Οι διαδηλώσεις χθες Τετάρτη συγκέντρωσαν σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα συνδικάτα και περίπου 500.000, σύμφωνα με τις αρχές.

Υποτίθεται ότι η μεταρρύθμιση θα εγκριθεί χάρη στην υποστήριξη της δεξιάς. Το απόγευμα το νομοσχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, όπου τα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Μακρόν διαθέτουν σχετική πλειοψηφία, όχι όμως και την απόλυτη.

Το σταρ πρότζεκτ των δύο θητειών του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει την άμεση απόρριψη των συνδικάτων, της αριστεράς, της ακροδεξιάς και περίπου το 70% των Γάλλων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v