ΟΗΕ: Η Ρωσία έχει διαπράξει ποικιλία εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία

Νέα έκθεση που δημοσίευσε ο οργανισμός, καταδικάζει με προτωφανή τρόπο ένα από τα βασικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Βασίζεται σε εκατοντάδες συνεντεύξεις, δορυφορικές εικόνες καθώς και επισκέψεις σε χώρους κράτησης και τάφους.

ΟΗΕ: Η Ρωσία έχει διαπράξει ποικιλία εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία

Ευρύ φάσμα εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται να έχει διαπράξει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, συστηματικών βασανιστηρίων και απελάσεις παιδιών, σύμφωνα με έκθεση της Ανεξάρτητης Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής για την Ουκρανία -ερευνητικό όργανο υπό τον ΟΗΕ- την οποία έφερε στη δημοσιότητα ο οργανισμός, όπως μεταδίδει ο Guardian. 

Η έκθεση κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά τον βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη και καταδικάζει με πρωτοφανή τρόπο ένα από τα βασικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Βασίζεται σε περισσότερες από 500 συνεντεύξεις, δορυφορικές εικόνες, καθώς και επισκέψεις σε χώρους κράτησης και τάφους.

Στο ίδιο πλαίσιο η επιτροπή, χαρακτήρισε ως πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τις επανειλημμένες ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών υποδομών ενέργειας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να μείνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση τους πιο κρύους μήνες του χρόνου.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημείωσαν «μικρό αριθμό» παραβιάσεων που διέπραξε ο ουκρανικός στρατός. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα του εγγράφου επικεντρώθηκε σε καταγγελίες κατά της Ρωσίας η οποία εξακολουθεί να  αρνείται ότι διέπραξε θηριωδίες ή ότι στόχευσε αμάχους στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v