Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Πού κρίθηκε η απόφαση ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων

Δυο σενάρια έπεσαν στο τραπέζι: αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης ή διατήρηση των υφιστάμενων επιτοκίων. Πότε λήφθηκε η τελική απόφαση.

Reuters: Πού κρίθηκε η απόφαση ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν στην αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης μόλις σήμερα το πρωί, υποστηρίζει το Reuters, επικαλούμενο πηγές και αφού προηγουμένως η Credit Suisse εξασφάλισε στήριξη από την ελβετική κεντρική τράπεζα και οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιήθηκαν.

Το πρακτορείο επικαλείται τρεις πηγές κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο, που δήλωσαν ότι η ξαφνική βουτιά των μετοχών της Credit Suisse και των τραπεζών της ευρωζώνης την Τετάρτη έφερε αναταραχή και έθεσε υπό αμφισβήτηση το καθορισμένο σχέδιο για μια ακόμη αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Κάποιοι ζήτησαν να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια και να περιμένουν να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αντί να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για έκτη φορά και να διακινδυνεύσουν επιδείνωση της κατάστασης, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ωστόσο, η απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να χρηματοδοτήσει την Credit Suisse με δάνειο 50 δισεκατομμυρίων φράγκων βοήθησε στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και αποτέλεσε σημείο καμπής για να προχωρήσει η προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων, ανέφεραν οι πηγές.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι επενδυτές αμφέβαλλαν για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει στην αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας, την οποία είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τον Φεβρουάριο, με ορισμένους αναλυτές να στοιχηματίζουν σε μικρότερη κίνηση αξίας 25 μονάδων βάσης. Αλλά οι πηγές είπαν ότι αυτό δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται σε μια κίνηση 50 σημείων βάσης ή σε καμία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v