Reuters: Ο SSM δεν βλέπει μετάδοση της τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη

Οι εποπτικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι καταθέσεις παραμένουν σταθερές στις τράπεζες της ευρωζώνης και ότι η έκθεση στην Credit Suisse είναι ασήμαντη, σημειώνει πηγή.

Reuters: Ο SSM δεν βλέπει μετάδοση της τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν βλέπουν καμία μετάδοση στις τράπεζες της ευρωζώνης από την πρόσφατη αναταραχή, σύμφωνα με πηγή, αφότου αμερικανικές τράπεζες έριξαν στη First Republic Bank σωσίβιο 30 δισ. δολαρίων και αξιοποίησαν ποσά-ρεκόρ από τη Federal Reserve.

Οπως θυμίζει το Reuters, μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ στράφηκαν την Πέμπτη για να σώσουν την τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, καθώς είχε παγιδευτεί στην αστάθεια της αγοράς που προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο άλλων αμερικανικών τραπεζών μεσαίου μεγέθους.

Το πακέτο διάσωσης ήρθε λίγο αφότου η Credit Suisse αξιοποίησε έκτακτο δάνειο από την ελβετική κεντρική τράπεζα ύψους έως και 54 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας υποχωρούν ξανά σήμερα Παρασκευή παρά την κίνηση.

Η ΕΚΤ, η οποία την Πέμπτη αύξησε τα επιτόκια, πραγματοποίησε άλλη μια ad hoc συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε μια ασυνήθιστη κίνηση ενόψει μιας προγραμματισμένης συνεδρίασης την επόμενη εβδομάδα.

Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ δεν βλέπουν καμία μετάδοση στις τράπεζες της ευρωζώνης από την αναταραχή στην αγορά, είπε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της συνεδρίασης, προσθέτοντας ότι οι εποπτικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι καταθέσεις παραμένουν σταθερές στις τράπεζες της ευρωζώνης και ότι η έκθεση στην Credit Suisse είναι ασήμαντη.

«Ενώ οι αγορές ανακουφίζονται από την παρέμβαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, το κλίμα είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει πολύ εύθραυστο, ιδιαίτερα καθώς οι επενδυτές πιθανότατα θα ανησυχούν για τον ενδεχόμενο οικονομικό αντίκτυπο της επιθετικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ», δήλωσε η Frédérique Carrier, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της RBC Wealth Management.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v