Από το 2029 η Rolls-Royce μετακομίζει στη... Σελήνη

Xρηματοδότηση 3,3 εκατ. ευρώ από τη βρετανική Διαστημική Υπηρεσία για την ανάπτυξη πυρηνικών μικροαντιδραστήρων που θα επιτρέψουν τη διαβίωση και εργασία στο φεγγάρι. Τους αστροναύτες της ετοιμάζει και η NASA.

Από το 2029 η Rolls-Royce μετακομίζει στη... Σελήνη

Ο βρετανικός βιομηχανικός όμιλος Rolls-Royce ανακοίνωσε πως έλαβε χρηματοδότηση 2,9 εκατομμυρίων στερλινών (3,3 εκατ. ευρώ) από τη βρετανική Διαστημική Υπηρεσία για να αναπτύξει μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για μελλοντικές βάσεις στη Σελήνη.

«Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της Rolls-Royce εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα μικροαντιδραστήρων, για να αναπτύξουν μια τεχνολογία η οποία θα παρέχει την ενέργεια που είναι απαραίτητη για να ζήσουν και να εργαστούν άνθρωποι στη Σελήνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιχείρηση.

Ο όμιλος προβλέπει πως ένας πρώτος αντιδραστήρας, ο οποίος θα έχει περίπου το μέγεθος ενός αυτοκινήτου, θα είναι έτοιμος για να σταλεί στη Σελήνη έως το 2029.

Περίπου 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Απόλλων, η επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη συγκεκριμενοποιείται: η NASA ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι η διαστημική αποστολή Άρτεμις 2 θα φέρει αστροναύτες γύρω από τον δορυφόρο της Γης το Νοέμβριο του 2024.

Η αποστολή Άρτεμις 3, στο πλαίσιο της οποίας αστροναύτες θα προσεδαφιστούν στη σεληνιακή επιφάνεια, προβλέπεται επισήμως για το 2025. Η NASA και η επιχείρηση Axiom Sρace παρουσίασαν την Τετάρτη στο Χιούστον τη νέα διαστημική στολή που θα φορούν αυτοί οι αστροναύτες.

«Η πυρηνική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια των μελλοντικών αποστολών στη Σελήνη, καθώς και την επιστημονική αξία τους», διαβεβαίωσε η Rolls-Royce, η οποία θα συνεργαστεί με βρετανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων αυτό της Οξφόρδης.

Η χρηματοδότηση, που ανακοινώθηκε σήμερα Παρασκευή, προστίθεται στις 249.000 στερλίνες που είχε συνεισφέρει το 2022 η κυβερνητική Διαστημική Υπηρεσία της Βρετανίας. Το νέο ποσό θα επιτρέψει στην επιχείρηση να πραγματοποιήσει μια πρώτη επίδειξη ενός σεληνιακού αρθρωτού πυρηνικού αντιδραστήρα.

Η Rolls-Royce αναπτύσσει, εξάλλου, μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρισμού στη Γη, κυρίως στο πλαίσιο των σχεδίων της Βρετανίας να επιταχύνει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών στην επικράτειά της.

Η NASA ανακοίνωσε, επιπλέον, τον Ιανουάριο μια σύμπραξη με το Πεντάγωνο, για να αναπτύξει έναν πύραυλο ο οποίος θα προωθείται με πυρηνική ενέργεια και προορίζεται για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v