Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά Bill Ackman στο σχέδιο στήριξης της First Republic

Εξαπλώνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας της τράπεζας στους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος. Είμαστε τώρα στα χέρια της κυβέρνησης.

Πυρά Bill Ackman στο σχέδιο στήριξης της First Republic

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman επέκρινε το σχέδιο 11 αμερικανικών τραπεζών να καταθέσουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στη First Republic Bank (FRB), λέγοντας ότι δημιουργεί μια «ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης» για την τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο.

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, πρώην πρόεδρος της Fed, προφανώς ώθησε τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street να «ανακυκλώσουν» ορισμένες από τις καταθέσεις που έχουν λάβει από τη First Republic, τοποθετώντας αυτά τα δισεκατομμύρια πίσω στην τράπεζα, επεσήμανε ο Ackman σε ανάρτηση στο Twitter.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της FRB εξαπλώνεται τώρα στις μεγαλύτερες τράπεζές μας», πρόσθεσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Pershing Square Capital Management. «Η διάδοση του κινδύνου μετάδοσης για την επίτευξη μιας ψευδούς αίσθησης εμπιστοσύνης στην FRB είναι κακή πολιτική», είπε.

Αντίθετα, ζητά αμέσως μια προσωρινή εγγύηση καταθέσεων σε όλο το σύστημα. Οι ΗΠΑ έχουν εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις στις Silicon Valley Bank και Signature Bank, ενώ η Federal Deposit Insurance Corporation ασφαλίζει μόνο έως και 250.000 δολάρια.

«Είμαστε πέρα από το σημείο όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να λύσει το πρόβλημα και είμαστε στα χέρια της κυβέρνησης και των ρυθμιστικών αρχών μας», είπε.

Ο Ackman είπε ότι δεν έχει επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, αλλά απλώς «ανησυχεί εξαιρετικά ότι ο κίνδυνος χρηματοοικονομικής μετάδοσης μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να προκαλέσει σοβαρή οικονομική ζημιά και δυσχέρειες».

«Έχω ξαναπεί ότι οι ώρες έχουν σημασία. Επιτρέψαμε να περάσουν μέρες. Τα ημίμετρα δεν λειτουργούν όταν υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης», έγραψε ο Άκμαν στο Twitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v