Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Συμφωνία για από κοινού αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία

Υπογράφεται τη Δευτέρα το Project Arrangement, δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ, χωρίς να προσδιορίζει ποιες και πόσες χώρες θα συμμετάσχουν. Ακολουθεί η αποστολή οβίδων.

ΕΕ: Συμφωνία για από κοινού αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία

Tο λεγόμενο «Project Arrangement», δηλαδή μια συμφωνία για την από κοινού προμήθεια βλημάτων πυροβολικού 155 χιλ. προς την Ουκρανία, αναμένεται να υπογράψουν τη Δευτέρα ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ σήμερα Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο αξιωματούχος δεν είπε ευθέως πόσες και ποιες χώρες θα υπογράψουν, αλλά διευκρίνισε ότι το σχέδιο είναι ανοιχτό σε όλα τα μέλη της ΕΕ συν τη Νορβηγία.

Η συμφωνία για συνεργασία χωρών με στόχο την αγορά οβίδων εντάσσεται σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν και να ενισχυθούν οι προμήθειες πυρομαχικών που υποστηρίζει ότι χρειάζεται επειγόντως το Κίεβο ώστε να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή. Πρόκειται να υπογραφεί στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Οι πρώτες παραγγελίες στο πλαίσιο του σχεδίου θα μπορούσαν να γίνουν μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Η Ουκρανία έχει χαρακτηρίσει κρίσιμη ανάγκη την προμήθεια βλημάτων των 155 χιλ., καθώς στον μαινόμενο πόλεμο φθοράς και οι δύο πλευρές εκτοξεύουν χιλιάδες οβίδες κάθε μέρα. Ωστόσο, Ουκρανοί και δυτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η χρήση τους από πλευράς Κιέβου ξεπερνά τους ρυθμούς της παραγωγικής ικανότητας στις συμμαχικές χώρες και αναζητούνται τρόποι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή.

Μια ευρεία κοινή πρωτοβουλία αγοράς πυρομαχικών θα σηματοδοτούσε ένα μεγάλο βήμα προς την ολοκλήρωση της ΕΕ, γράφει το Reuters, καθώς οι αμυντικές προμήθειες αποφασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο των εθνικών πολιτικών, ενώ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες παραγγελίες ενθαρρύνοντας τις εταιρείες όπλων να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας μειώνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων.

Η πρωτοβουλία είναι μέρος ειδικού σχεδίου που παρουσίασε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για διάθεση 1 δισ. ευρώ με σκοπό την αποζημίωση των χωρών λόγω της αποστολής οβίδων από τα δικά τους αποθέματα, με επιπλέον 1 δισ. ευρώ για κοινές προμήθειες.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξακολουθούν να διαφωνούν για βασικές λεπτομέρειες, που αφορούν τη λειτουργία του σχεδίου και την ασάφεια σχετικά με τα τρέχοντα επίπεδα πυρομαχικών στα αποθέματα των μελών της ΕΕ, τα οποία κρατούνται μυστικά.

Οι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών θα συναντηθούν την Κυριακή για να προσπαθήσουν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του συνολικού σχεδίου, ώστε να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα, δήλωσαν διπλωμάτες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι θα περάσουν τουλάχιστον μήνες μέχρι να φτάσουν στην Ουκρανία οι εν λόγω παραγγελίες στο πλαίσιο της κοινής προμήθειας.

Τα χρήματα θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, ταμείο της ΕΕ που έχει χρηματοδοτήσει με 3,6 δισ. ευρώ τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Πολλά αποθέματα πυρομαχικών των δυτικών κυβερνήσεων έχουν εξαντληθεί με την παροχή οβίδων στην Ουκρανία. Οι κοινές προμήθειες της ΕΕ θα στοχεύουν επίσης στην αναπλήρωσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v