Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η UBS εξετάζει την εξαγορά-διάσωση της Credit Suisse

Πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας να βρεθεί μια «καθαρή λύση». Συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων το σαββατοκύριακο, αποκαλύπτουν οι FT. Ποιοι είναι οι πονοκέφαλοι.

Η UBS εξετάζει την εξαγορά-διάσωση της Credit Suisse

Η UBS βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά του συνόλου ή μέρους της Credit Suisse, με τα διοικητικά συμβούλια των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας να συνεδριάζουν ξεχωριστά το Σαββατοκύριακο για να εξετάσουν τις επιλογές τους, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή Finma ενορχηστρώνουν τις συνομιλίες σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα της χώρας, υποστηρίζουν οι πηγές. Η παρέμβασή τους έρχεται λίγες μέρες αφότου η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παράσχει έκτακτη πιστωτική γραμμή 50 δισ. φράγκων (54 δισ. δολάρια) στην Credit Suisse.

Ωστόσο, αυτό απέτυχε να σταματήσει τη διολίσθηση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse, η οποία έπεσε σε ιστορικό ρεκόρ, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής άλλου κεφαλαίου και η τράπεζα παραδέχτηκε ότι η φυγή πελατών συνεχίστηκε.

Η UBS έχει χρηματιστηριακή αξία 56,6 δισ. δολάρια, ενώ οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή με αξία 8 δισ. δολάρια.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είπαν στους ομολόγους τους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Παρασκευής ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν το «σχέδιο Α» τους για να σταματήσει η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse, δήλωσε στους FT πηγή που γνωρίζει αυτές τις συζητήσεις.

Ένας αριθμός διαφορετικών επιλογών είναι υπό συζήτηση μεταξύ των δύο τραπεζών, είπε άλλη πηγή στους FT, η οποία πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να αξιολογήσουν τους ρυθμιστικούς περιορισμούς σε διαφορετικές δικαιοδοσίες. Αυτή η πηγή πρόσθεσε ότι η UBS αναλύει επίσης τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσε να έχει μια συμφωνία για την ίδια.

Η εστίαση από την κεντρική τράπεζα είναι να συμφωνήσει σε μια απλή και καθαρή λύση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, είπε μια από τις πηγές. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει. Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και η Τράπεζα της Αγγλίας και η Federal Reserve. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v