Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτακτα μέτρα για fast-track διάσωση της Credit Suisse

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν στους ομολόγους τους σε ΗΠΑ και Βρετανία ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι το «Plan A». Προσπάθεια να κλείσει σήμερα η συμφωνία. Διαψεύδει προσφορά για τον προβληματικό τραπεζικό κολοσσό η BlackRock.

Εκτακτα μέτρα για fast-track διάσωση της Credit Suisse

Η Ελβετία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ανέφεραν τρεις πηγές στους Financial Times. 

Mε βάση την ελβετική νομοθεσία, η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους περιθώριο έξι εβδομάδων για να διαβουλευτούν πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία. Τρεις πηγές ανέφεραν στους FT ότι η UBS υπονόησε ότι θα χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακάμψει την παραπάνω υποχρέωση.  Οι λεπτομέρειες για το πως ακριβώς θα προχωρήσει η διαδικασία είναι ακόμα υπό εξέταση.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής στις αμερικανικές και βρετανικές αρχές ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι το «Plan A». 

Οι διαπραγματευτές έχουν δώσει στη Credit Suisse την κωδική ονομασία Cedar και στην UBS την ονομασία Ulmus

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις που διενεργούνται μεταξύ της Credit Suisse και της UBS έχουν τις «ευλογίες» της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο του ενεργητικού ή μέρος της Credit Suisse ενώ η UBS φέρεται να ζητά από την ελβετική κυβέρνηση πρόσθετη ενίσχυση για να καλύψει μελλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη εξαγορά της Credit Suisse, μεταδίδει το Bloomberg. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η UBS συζητά σενάρια στα οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές απώλειες σε οποιαδήποτε συμφωνία. Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή μερών της CS κατόπιν παρότρυνσης των ρυθμιστικών αρχών να σταματήσουν την κρίση εμπιστοσύνης, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλάμβανε την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για την απόκτηση των μονάδων wealth management και asset management, ενώ πιθανότατα θα εκχωρήσει τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Η UBS ανησυχεί για τα ρίσκα που μπορεί να κρύβει για τον ισολογισμό της η απόκτηση των δραστηριοτήτων της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Σύμφωνα πάλι με ρεπορτάζ των Financial Times, η UBS και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία για την Credit Suisse εντός της ημέρας.

Διαψεύδει προσφορά η BlackRock

Η BlackRock επεξεργάζεται ανταγωνιστική προσφορά για την εξαγορά της Credit Suisse, με στόχο να υπερκεράσει το σχέδιο άμεσης απόκτησης της προβληματικής τράπεζας από τη UBS, το οποίο έλαβε και τις «ευλογίες» της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, είπαν αρκετοί άνθρωποι με γνώση του θέματος στους Financial Times.

Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός αξιολογεί μια σειρά από επιλογές και συνεργάζεται με άλλους επενδυτές, ενώ ενδέχεται να υποβάλλει προσφορά μόνο για τμήματα της τράπεζας και όχι για το σύνολο του ενεργητικού, ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα. 

Εκπρόσωπος της BlackRock ωστόσο διαψεύδει ενδεχόμενη προσφορά για την Credit Suisse, με δηλώσεις του στο Bloomberg. «Η BlackRock δεν συμμετέχει σε σχέδιο για εξαγορά του συνόλου ή μέρους της Credit Suisse και δεν έχει ενδιαφέρον να το κάνει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τους FT, η BlackRock κοινοποίησε την πρόθεσή της στην Credit Suisse, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την UBS σχετικά με μια συναλλαγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική εξαγορά της προβληματικής ελβετικής τράπεζας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v