Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγγυήσεις $6 δισ. ζητά η UBS για εξαγορά της Credit Suisse

Οι κρατικές εγγυήσεις θα κάλυπταν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και τα πιθανά δικαστικά έξοδα, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Στο τραπέζι η περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας. Μάχη με τον χρόνο για διάσωση της τράπεζας πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Εγγυήσεις $6 δισ. ζητά η UBS για εξαγορά της Credit Suisse

Η τράπεζα UBS Group AG επιδιώκει να λάβει κρατικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισ. δολαρίων για μια πιθανή εξαγορά της Credit Suisse Group AG, δήλωσε απόψε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το ποσό αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς εξετάζονται ακόμη πολλά σενάρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι εγγυήσεις θα κάλυπταν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και τα πιθανά δικαστικά έξοδα, ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης εμπιστοσύνης στην Credit Suisse συναντούν σημαντικά εμπόδια. Εάν οι δύο τράπεζες συγχωνευτούν ενδέχεται να περικοπούν 10.000 θέσεις εργασίας, είπε η μία από αυτές τις πηγές.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να παρουσιάσουν μια λύση για την Credit Suisse πριν να ανοίξουν ξανά οι αγορές, την Δευτέρα. 

Η Credit Suisse, η UBS και η ελβετική κυβέρνηση απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχόλιο για αυτές τις πληροφορίες.

Εκτακτα μέτρα ετοιμάζει η Ελβετία

Η Ελβετία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, ανέφεραν τρεις πηγές στους Financial Times. 

Mε βάση την ελβετική νομοθεσία, η UBS θα έπρεπε να δώσει στους μετόχους περιθώριο έξι εβδομάδων για να διαβουλευτούν πάνω σε οποιαδήποτε συμφωνία. Τρεις πηγές ανέφεραν στους FT ότι η UBS υπονόησε ότι θα χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακάμψει την παραπάνω υποχρέωση.  Οι λεπτομέρειες για το πως ακριβώς θα προχωρήσει η διαδικασία είναι ακόμα υπό εξέταση.

Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής στις αμερικανικές και βρετανικές αρχές ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι το «Plan A». 

Οι διαπραγματευτές έχουν δώσει στη Credit Suisse την κωδική ονομασία Cedar και στην UBS την ονομασία Ulmus. 

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις που διενεργούνται μεταξύ της Credit Suisse και της UBS έχουν τις «ευλογίες» της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο του ενεργητικού ή μέρος της Credit Suisse ενώ η UBS φέρεται να ζητά από την ελβετική κυβέρνηση πρόσθετη ενίσχυση για να καλύψει μελλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη εξαγορά της Credit Suisse, μεταδίδει το Bloomberg. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η UBS συζητά σενάρια στα οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές απώλειες σε οποιαδήποτε συμφωνία. Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή μερών της CS κατόπιν παρότρυνσης των ρυθμιστικών αρχών να σταματήσουν την κρίση εμπιστοσύνης, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.

Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλάμβανε την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για την απόκτηση των μονάδων wealth management και asset management, ενώ πιθανότατα θα εκχωρήσει τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Η UBS ανησυχεί για τα ρίσκα που μπορεί να κρύβει για τον ισολογισμό της η απόκτηση των δραστηριοτήτων της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Σύμφωνα πάλι με ρεπορτάζ των Financial Times, η UBS και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία για την Credit Suisse εντός της ημέρας.

Διαψεύδει προσφορά η BlackRock

Η BlackRock επεξεργάζεται ανταγωνιστική προσφορά για την εξαγορά της Credit Suisse, με στόχο να υπερκεράσει το σχέδιο άμεσης απόκτησης της προβληματικής τράπεζας από τη UBS, το οποίο έλαβε και τις «ευλογίες» της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, είπαν αρκετοί άνθρωποι με γνώση του θέματος στους Financial Times.

Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός αξιολογεί μια σειρά από επιλογές και συνεργάζεται με άλλους επενδυτές, ενώ ενδέχεται να υποβάλλει προσφορά μόνο για τμήματα της τράπεζας και όχι για το σύνολο του ενεργητικού, ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα. 

Σύμφωνα με τους FT, η BlackRock κοινοποίησε την πρόθεσή της στην Credit Suisse, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την UBS σχετικά με μια συναλλαγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική εξαγορά της προβληματικής ελβετικής τράπεζας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v