Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ-ΕΒΑ: Πρώτα θα κουρεύουμε τους μετόχους και μετά τα AT1

Τα ομόλογα Additional Tier I είναι και θα παραμείνουν σημαντικό συστατικό της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών, υπογραμμίζουν σε κοινό ανακοινωθέν ΕΚΤ, EBA και SRB. Διαφοροποίηση από την ελβετική προσέγγιση.

ΕΚΤ-ΕΒΑ: Πρώτα θα κουρεύουμε τους μετόχους και μετά τα AT1

Σε φραστική παρέμβαση μετά τις πιέσεις στα ομόλογα AT1 των ευρωτραπεζών προχωρούν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ε.Ε.  

Με κοινή ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν τη "συνεκτική δέσμη δράσεων από τις ελβετικές αρχές για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας". 

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας, επισημαίνουν. Το πλαίσιο για τις προβληματικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίζει τη σειρά με την οποία μέτοχοι και πιστωτές υφίστανται ζημιές από μια προβληματική τράπεζα. 

"Τα εργαλεία με βάση τα ίδια κεφάλαια (σ.σ. μετοχές) είναι τα πρώτα που απορροφούν ζημιές και, μόνο μετά την πλήρη χρήση τους, απαιτούνται κινήσεις διαγραφής των ομολόγων AT1", σημειώνουν. 

Τα ομόλογα Additional Tier I είναι και θα παραμείνουν σημαντικό συστατικό της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών. 

Τα ομόλογα AT1 - επίσης γνωστά ως "contingent convertibles" ή "CoCo", είναι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης και μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια ή διαγράφονται εάν το επίπεδο κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v