Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Ζούμε την αρχή του επώδυνου τέλους της bear market

Ο S&P 500 θα παραμείνει μη ελκυστικός, οι κίνδυνοι πιστωτικής κρίσης αυξάνονται, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει και τα κέρδη θα μειωθούν, τονίζει μία από τις πιο «βαριές αρκούδες» της Wall Street. Αλλά είναι «αισιόδοξος»: Πρόκειται για την αρχή του τέλους.

Morgan Stanley: Ζούμε την αρχή του επώδυνου τέλους της bear market

Η πίεση στο τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί πιθανώς την αρχή ενός επώδυνου και «άγριου» τέλους για την bear market στις αμερικανικές μετοχές, εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley Μάικλ Γουίλσον.

«Με τη διασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων από τη Fed/FDIC, πολλοί επενδυτές ρωτούν εάν πρόκειται για μια άλλη μορφή QE και επομένως αν ο κίνδυνος είναι μπροστά μας», σημείωσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.  «Θεωρούμε ότι δεν είναι έτσι, αλλά ότι αντιθέτως πρόκειται για την αρχή του τέλους της bear market, καθώς η πτώση στη διάθεση πιστώσεων συμπιέζει την ανάπτυξη της οικονομίας». Ο Γουίλσον είχε προβλέψει σωστά το sell off στις μετοχές πέρυσι, καθώς και την ανάκαμψη του Οκτωβρίου.

Ο S&P 500 θα συνεχίσει να μην είναι ελκυστικός έως ότου το risk premium ανέλθει σε 400 μονάδες βάσης, σε σχέση με το τρέχον επίπεδο των 230, λέει ο Γουίλσον, γνωστός ως μια από τις πιο «βαριές αρκούδες» της Wall Street. 

«Το τελευταίο μέρος της bear market μπορεί να είναι άγριο και πολύ μεταδοτικό», είπε. «Οι τιμές κατακρημνίζονται μέσω αύξησης των risk premium, που είναι πολύ δύσκολο να εμποδιστεί σ' ένα χαρτοφυλάκιο».

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και το sell off των μετοχών της Credit Suisse έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος αυτό τον μήνα, αναστατώνοντας τις αγορές. Η συμφωνία της UBS να αγοράσει την Credit Suisse και οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια δεν επαρκούν για να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών.

«Έτσι ακριβώς τελειώνουν οι bear markets -ένας απρόβλεπτος καταλύτης, προφανής εκ των υστέρων, αναγκάζει τους συμμετέχοντες στην αγορά να δουν τελικά αυτό που ήταν μπροστά στα μάτια τους», έγραψε ο Γουίλσον.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα θα έπρεπε να οδηγήσει την προσοχή των επενδυτών στην επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών εν μέσω περιοριστικών πιστωτικών όρων, σύμφωνα με τον αναλυτή. «Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας σημαίνουν ότι η διαθεσιμότητα πιστώσεων μειώνεται για ευρύ φάσμα της οικονομίας, κάτι που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη, που τελικά πείθει τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι πολύ υψηλές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης έχει αυξηθεί.

Ο Γουίλσον αναμένει πως οι αναλυτές θα μειώσουν τις προσδοκίες καθώς πλησιάζει η περίοδος αναφοράς, ενώ οι εταιρείες προετοιμάζονται να κατεβάσουν φανερά τον πήχη στην καθοδήγησή τους, είπε.

Επίσης, συνιστά αμυντικές τοποθετήσεις σε τομείς και μετοχές χαμηλών αποδόσεων, ενώ προειδοποιεί ενάντια στην άποψη ότι οι τεχνολογικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι απρόσβλητες.

Και δεν είναι ο μόνος που προβλέπει δύσκολους καιρούς για τις αγορές. Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan, με επικεφαλής τον Μίσλαβ Ματέικα, δήλωσαν πως η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων θα «αποδειχτεί σωστή», σηματοδοτώντας ύφεση στο μέλλον. Το πρώτο τρίμηνο θα είναι πιθανότατα το υψηλότερο σημείο για τις μετοχές φέτος, έγραψε σε σημείωμα, προσθέτοντας ότι οι μετοχές δεν θα φτάσουν σε χαμηλά, πριν στραφεί σε μειώσεις επιτοκίων η Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v