Σι Τζινπίνγκ σε Πούτιν: Καλέ μου φίλε, ελπίζω να επανεκλεγείς το 2024

Θερμό κλίμα στη συνάντηση των δύο ανδρών στη Μόσχα. Ο Πούτιν δηλώνει ότι εξέτασε την πρόταση της Κίνας για το Ουκρανικό.

Σι Τζινπίνγκ σε Πούτιν: Καλέ μου φίλε, ελπίζω να επανεκλεγείς το 2024

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι έχει εξετάσει τις προτάσεις της Κίνας για επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ότι τις βλέπει με σεβασμό.

Μιλώντας στο Κρεμλίνο κατά την έναρξη της κρατικής επίσκεψης του Σι στη Μόσχα, ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Ρωσία «ζηλεύει ελαφρώς» την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε από την πλευρά του στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως είναι πεπεισμένος ότι ο ρωσικός λαός θα τον στηρίξει στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024.

«Γνωρίζω ότι τον επόμενο χρόνο θα γίνουν προεδρικές εκλογές στη χώρα σας», είπε ο Σι στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο. «Χάρη στην ισχυρή σας ηγεσία, η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη της ευημερίας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα σας υποστηρίξει σθεναρά στις καλές σας προσπάθειες».

Ο Σι, τα λόγια του οποίου μεταφράστηκαν στα ρωσικά, όπως σημειώνει το Reuters, αποκάλεσε τον Πούτιν «αγαπημένο του φίλο» και ο Πούτιν χρησιμοποίησε την ίδια προσφώνηση για τον καλεσμένο του.

Ο Πούτιν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία την τελευταία ημέρα του 1999, όταν παραιτήθηκε ο Μπόρις Γέλτσιν, δεν έχει ακόμη πει αν θα είναι υποψήφιος το 2024 ή όχι.

Οπως μεταδίδει το RT οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν δήλωση για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την επέκταση των οικονομικών δεσμών.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Μόσχα από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία, αν και οι δύο πρόεδροι έχουν συχνές επαφές. Ενώ η Κίνα δεν έχει υποστηρίξει ανοιχτά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε έχει προσχωρήσει στη Δύση στην καταδίκη της στρατιωτικής επιχείρησης και στην επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα. Αντίθετα, το Πεκίνο ζήτησε ειρηνική επίλυση των εχθροπραξιών και τον περασμένο μήνα αποκάλυψε το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο 12 βημάτων που έχει σχεδιαστεί για τον τερματισμό της σύγκρουσης, θυμίζει το ρωσικό πρακτορείο.

Η Μόσχα είπε ότι θα εξετάσει την πρόταση, αλλά έχει επισημάνει πολλούς παράγοντες που εμποδίζουν μια ειρηνική επίλυση στην Ουκρανία. Αυτά περιλαμβάνουν την επιμονή του Κιέβου και των δυτικών υποστηρικτών του να επιφέρουν στρατιωτική ήττα της Ρωσίας, τη σθεναρή αντίθεσή τους σε κάθε είδους κατάπαυση του πυρός, καθώς και έναν νόμο που θεσπίστηκε από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι που απαγορεύει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν παραμένει πρόεδρος.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών είναι η πυξίδα και η άγκυρα των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας, γράφει από την πλευρά του το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Υπό την καθοδήγησή τους, η σχέση Κίνας-Ρωσίας πλημμυρίζει με νέο δυναμισμό και ζωντάνια, θέτοντας ένα καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεγάλων χωρών που χαρακτηρίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ειρηνική συνύπαρξη και την επωφελή συνεργασία.

Θυμίζει ότι από το 2013, ο Σι και ο Πούτιν σχεδίασαν από κοινού την ανάπτυξη διμερών δεσμών και πρακτικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, πραγματοποίησαν ειλικρινείς και σε βάθος ανταλλαγές εμπειριών στην κρατική διακυβέρνηση, επικοινώνησαν και συντονίστηκαν στενά για μεγάλα διεθνή ζητήματα και παρακολούθησαν πολλές σημαντικές εκδηλώσεις. Οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου, υποστηρίζουν και εφαρμόζουν την αληθινή πολυμερή προσέγγιση και έχουν καταλήξει σε σημαντική στρατηγική συναίνεση για την αναβάθμιση των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας, τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Με τα χρόνια, η Κίνα και η Ρωσία έχουν υποστηρίξει σθεναρά η μία την άλλη για τη διασφάλιση των βασικών συμφερόντων τους, τα έργα συνεργασίας σε βασικούς τομείς εφαρμόζονται σταθερά και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διασυνοριακή συνδεσιμότητα. Το 2022, το αμφίδρομο εμπόριο έφτασε σε υψηλό ρεκόρ των 190,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, επισημαίνει το κινεζικό πρακτορείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v