Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Το ψηφιακό ευρώ θα εγγυηθεί την αυτονομία πληρωμών

Λιγότερη ιδιωτικότητα, αλλά περισσότερη ανθεκτικότητα και ασφάλεια: Τα «νεύματα» της προέδρου της ΕΚΤ ενόψει διαμόρφωσης του νομικού πλαισίου για το ψηφιακό ευρώ. «Πάντα θα υπάρχουν μετρητά, όμως έχουμε πάρει το μάθημά μας».

Λαγκάρντ: Το ψηφιακό ευρώ θα εγγυηθεί την αυτονομία πληρωμών

Ένα ψηφιακό ευρώ μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής αυτονομίας πληρωμών, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Είναι εντελώς βλαπτικό να βασίζεσαι σε μόνο μία πηγή για κρίσιμες πτυχές της καθημερινής ζωής, προειδοποίησε η κα Λαγκάρντ. Αυτό δίδαξε η απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ως όπλο τον ενεργειακό εφοδιασμό, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Όταν κοιτάς το πορτοφόλι σου και το τηλέφωνό σου και βλέπεις τις εφαρμογές ή τις κάρτες που χρησιμοποιείς για πληρωμές, συνειδητοποιείς ότι αυτά τα μέσα δεν είναι απαραίτητα ευρωπαϊκά», είπε σε διαδικτυακό πάνελ για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, που φιλοξενήθηκε προ ημερών από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μεταδίδει το Bloomberg.

«Οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε. «Κάποιοι θα το ονομάσουν κυρίαρχη αυτονομία, εγώ προτιμώ να το ονομάσω ανθεκτικότητα, γιατί τελικά περί αυτού πρόκειται».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα υποβάλει προτάσεις για το νομικό πλαίσιο του ψηφιακού ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου. Η τελική απόφαση για το αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια θα προκύψει αργότερα.

Η Λαγκάρντ είπε, ωστόσο, ότι γενική τάση είναι η λιγότερη χρήση μετρητών και η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών.

«Σκοπός είναι, λοιπόν, να είναι ασφαλές, κυρίαρχο και διαθέσιμο σε όλους, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με το φθηνότερο δυνατό κόστος, ενδεχομένως χωρίς κόστος, για τις πιο βασικές λειτουργίες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ένα ψηφιακό ευρώ δεν μπορεί να προσφέρει το ίδιο επίπεδο ιδιωτικότητας με τα τραπεζογραμμάτια.

«Ένα ψηφιακό νόμισμα δεν θα είναι ποτέ τόσο ανώνυμο όσο τα μετρητά», είπε. «Γι’ αυτό, πάντα θα υπάρχουν μετρητά».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v