Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Το τραπεζικό σοκ δεν σταμάτησε την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς. Πρόβλεψη για μία ακόμα «μικρή» αύξηση. Ομόφωνη η απόφαση. Στο 4,5% η ανεργία στο τέλος του 2023, στο 3,3% ο πληθωρισμός.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισε τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλά με ήπιο ρυθμό, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 4,75% με 5%

Στην προηγούμενη συνεδίαση είχε προχωρήσει επίσης σε αύξηση 25 μονάδων βάσης. 

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, οι 10 από τους 18 αξιωματούχους της Fed αναμένουν μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ώς το τέλος του έτους, στο 5,25%. 

Στο 5,25% προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τα επιτόκια και τον Δεκέμβριο οι αξιωματούχοι της Fed, αλλά στη σημερινή ανακοίνωση έχει απαλειφθεί η φράση ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» θα είναι κατάλληλες. Η φράση αυτή βρισκόταν σε κάθε ανακοινωθέν από τις 16 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων. 

Αντίθετα, στο σημερινό ανακοινωθέν τονίζεται ότι «ίσως να είναι κατάλληλη κάποια επιπροσθέτη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ενδεχομένως στην επόμενη συνεδρίαση της Fed. 

Μολονότι στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «υγιές και ανθεκτικό», επισημαίνεται επίσης ότι οι πρόσφατες πιέσεις στις τράπεζες «αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό».

Η απόφαση ήταν ομόφωνη

Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει επίσης καμία νύξη ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί. Το νέο κείμενο δεν περιλαμβάνει τη φράση ότι ο «πληθωρισμός έχει μετριαστεί» και την έχει αντικαταστήσει με τη διαπίστωση ότι ο «πληθωρισμός παραμένει υψηλός».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 4,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,6% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο. Οριακά χαμηλότερα αναθεωρήθηκε και η εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2023, στο 0,4% από 0,5%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο τέλος του έτους στο 3,3% αντί για 3,1% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v