Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Δεν υποκύπτω στη βία

Δεν θα κάνει πίσω, διαμηνύει ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια που συντάραξαν τη Γαλλία. Καλεί τα συνδικάτα σε διάλογο, αλλά «για άλλα θέματα». Για το επίμαχο συνταξιοδοτικό, «ό,τι πει το συνταγματικό συμβούλιο».

Μακρόν: Δεν υποκύπτω στη βία

Έτοιμος να συζητήσει με τα συνδικάτα για θέματα που σχετίζονται με την εργασία, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνει τις συντάξεις, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Την επομένη των μαζικότατων διαδηλώσεων εκατομμυρίων πολιτών σε όλη τη Γαλλία, που ακολουθήθηκαν από επεισόδια και αστυνομική βία, ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε για την ατζέντα των συζητήσεων θέματα όπως η απόδοση στην εργασία, η θέση των παλαιότερων εργαζομένων, η κατάρτιση, οι συνθήκες εργασίας, οι αμοιβές σε ορισμένους κλάδους: «Είμαι στη διάθεση της συνομοσπονδίας, εάν θέλει να έρθει να με συναντήσει γι' αυτά τα θέματα», είπε, χωρίς να περιλαμβάνεται το θέμα των συντάξεων, εξαιτίας του οποίου «φλέγεται» η Γαλλία, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για αύξηση των ορίων ηλικίας, πόσο μάλλον που πέρασε παρακάμπτοντας τις συμβατικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Για τη μεταρρύθμιση που συνάσπισε εκατομμύρια Γάλλους εναντίον της, μεταδίδει η Le Monde, ο πρόεδρος αρκέστηκε να πει: «Υπάρχει ένας δημοκρατικός δρόμος που πρέπει να συνεχιστεί».

«Αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, προφανώς θα την περιμένουμε», δήλωσε, αλλά «η χώρα δεν μπορεί να παραμένει σε αδιέξοδο», «συνεχίζουμε να προχωράμε».

Καταδικάζοντας τα επεισόδια της Πέμπτης, προειδοποίησε ότι «δεν θα υποχωρήσουμε στη βία» και είπε ότι θα δείξει τη μέγιστη αυστηρότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των δραστών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v