Εκκληση Σάμερς σε Γέλεν για καθολική εγγύηση καταθέσεων

«Πρέπει να υπάρχει σαφήνεια σχετικά με τις καταθέσεις» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Εκκληση Σάμερς σε Γέλεν για καθολική εγγύηση καταθέσεων
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής του Χάρβαρντ Λόρενς Σάμερς

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς προέτρεψε την σημερινή υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και τις κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις σε όποιες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν το επόμενο έτος.

«Πρέπει να υπάρχει σαφήνεια σχετικά  με τις καταθέσεις» τόνισε ο Σάμερς στο Bloomberg.

Αν και οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν νομική εξουσία να παράσχουν καθολική εγγύηση, έχουν «την ουσιαστικά ισοδύναμη εξουσία να δηλώσουν ότι, σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, θα χρησιμοποιήσουν τη "εξαίρεση συστημικού κινδύνου" προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καταθέτες θα αποπληρωθούν πλήρως» υπογράμμισε.

Ο Σάμερς έκανε τη δήλωση μετά την είδηση ότι η Γέλεν είχε συγκαλέσει έκταση συνεδρίαση του Συμβουλίου Επίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, και άλλες κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές. 

«Υποψιάζομαι και ελπίζω ότι οι ευρωπαϊκές αρχές – με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της υπουργού Γέλεν και του προέδρου Πάουελ – θα στείλουν ισχυρά μηνύματα στήριξης το Σαββατοκύριακο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο Σάμερς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

«Δεδομένης του μεγέθους των ευρωπαϊκών τραπεζών υπάρχουν δυνητικά παγκόσμιες συνέπειες εάν τα προβλήματα εξαπλωθούν» υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v