Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική κρίση: Βαριές απώλειες για τους αστέρες των hedge funds

Το καταφύγιο της «πολλαπλής στρατηγικής» μετά τα χτυπήματα που επέφερε η νέα τραπεζική κρίση. Οι χαμένοι σταρ του trading και τα νέα δυνατά χαρτιά.

Τραπεζική κρίση: Βαριές απώλειες για τους αστέρες των hedge funds

Οι απώλειες σε διψήφιο ποσοστό που υπέστησαν αρκετοί star traders την περασμένη εβδομάδα υπενθυμίζουν σε δραματικούς τόνους γιατί οι επενδυτές μεταναστεύουν ταχέως προς μεγαλύτερα hedge funds γράφει το Bloomberg

Μπορεί να είναι λιγότερο λαμπερά, αλλά hedge funds πολλαπλής στρατηγικής, όπως τα Eisler Capital, Citadel, Verition Fund Management και Millennium Management, έχουν ξεφύγει από τη χειρότερη αστάθεια που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Έχουν καταγράψει μικρά κέρδη ή χαμηλές μονοψήφιες απώλειες, αμβλύνοντας τα πλήγματα σε χαρτοφυλάκια που πλήττονται αλλού.

Αντίθετα, οι περσινοί πρωταγωνιστές, από τον Pierre Andurand και τον Said Haidar μέχρι τον δισεκατομμυριούχο Chris Rokos, σημαδεύτηκαν από διψήφιες απώλειες και έχασαν μεγάλο μέρος των κερδών τους μέσα σε λίγες μέρες. Ένας βετεράνος macro trader, ο Adam Levinson του fund Graticule Asia, έχασε περισσότερα από όσα είχε κερδίσει από το 2015. 

Η «άγρια» εβδομάδα πρόκειται να ενισχύσει την πρώτη θέση που απολαμβάνουν εταιρείες όπως η Citadel και η Millennium στον κλάδο των hedge funds. αξίας 4 τρισ. δολαρίων. Είναι σε θέση να χρεώνουν υψηλές προμήθειες, να κλειδώνουν τα μετρητά των επενδυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και να διώχνουν πελάτες.

Πέρυσι, οι εταιρείες πολλαπλής στρατηγικής συγκέντρωσαν 6 δισ. δολάρια, παρόλο που ο κλάδος σημείωσε εκροές 112 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η eVestment. Η ίδια τάση συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό το 2023.

«Εάν έχετε επενδύσει στους καλούς επαγγελματίες της πολλαπλής στρατηγικής, που αντέχουν τη διαχείριση κινδύνου, μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι», δήλωσε ο Pieter de Weerdt, ιδρυτής της Antarctica Asset Management που εποπτεύει περίπου 2 δισ. δολάρια. 

Οι τελευταίες εβδομάδες απελευθέρωσαν το τελευταίο ωστικό κύμα που έπληξε έναν κλάδο που παραδοσιακά χτίζεται γύρω από μεγάλους traders. Τα hedge funds πολλαπλής διαχείρισης αναδεικνύουν την αξία των διαφοροποιημένων στοιχημάτων σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, κρατώντας τους επενδυτές εντός αυστηρών ορίων κινδύνου ή και διώχνοντάς τους όταν παραβαίνουν αυτά τα όρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα hedge funds αντιμετώπισαν μια από τις πιο άγριες συνθήκες συναλλαγών στην πρόσφατη ιστορία των χρηματοοικονομικών, καθώς προέκυψαν φόβοι για τραπεζική κρίση μετά την κατάρρευση της SVB, που εξαπλώθηκαν γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Τέσσερις τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse, έχουν καταρρεύσει. Αλλη μία, η First Republic Bank, ταλαντεύεται, ενώ την Παρασκευή σημειώθηκε νέο selloff στις τραπεζικές μετοχές.

Ο αντίκτυπος πέρασε σε όλες τις αγορές με τραπεζικές μετοχές, στο εταιρικό χρέος, τα εμπορεύματα και τα ομόλογα των ΗΠΑ, με απότομες κινήσεις που ξάφνιασαν πολλούς.

Μια από τις πιο επιζήμιες συναλλαγές, τουλάχιστον για τα μακροοικονομικά hedge funds, συνδέθηκε με την αγορά βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, που ταρακουνήθηκε βίαια εξάλλου σε καίριες στιγμές του παρελθόντος, όπως μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το σκάσιμο της φούσκας των dot.com και την κρίση στις αναδυόμενες αγορές τη δεκαετίας του 1990.

Το Haidar Jupiter είχε μηνιαία υποχώρηση 32% έως τις 17 Μαρτίου, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ εδώ και δύο δεκαετίες. Οι απώλειες του Rokos ήταν 15,3%, η δεύτερη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του. Οι απώλειες στο hedge fund του Andurand αγγίζουν το 40% φέτος.

Ενώ τα hedge funds πολλαπλής διαχείρισης που ειδικεύονται στο trading επιτοκίων υπέστησαν απώλειες, με την BlueCrest Capital Management και την Brevan Howard Asset Management να χάνουν χρήματα, οι μεγαλύτερες εταιρείες του είδους τα πήγαν πολύ καλύτερα.

Μικρές απώλειες υπέστησαν το ExodusPoint Capital Management του Michael Gelband, το Millennium and Verition Multi-Strategy Fund του Izzy Englander, ενώ τα hedge funds Eisler και Citadel έβγαλαν χρήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v