Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στη SEC για το hedge fund «Rokos»

Επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας μετά την αποκάλυψη ότι το hedge fund καλείται να καλύψει μεγάλα margin calls από στοιχήματα στα ομόλογα.

Συναγερμός στη SEC για το hedge fund «Rokos»

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες για τη Rokos Capital Management, αφού το hedge fund αναγκάστηκε να παραδώσει μεγάλα ποσά στις τράπεζές του ως εγγύηση όταν δεν του βγήκε ένα μεγάλο στοίχημα σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, αναφέρθηκε στο hedge fund κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με πηγές των Financial Τimes

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή δεν εποπτεύει τη Rokos που εδρεύει στο Λονδίνο, αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση μετά από μια σειρά πρόσφατων ανατινάξεων στον τραπεζικό τομέα. Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να παρακολουθούν το hedge fund, είπε μια από τις πηγές.

Η συζήτηση επισημαίνει τους ρυθμιστικούς φόβους ότι η ταχεία μείωση των στοιχημάτων των hedge funds θα μπορούσε να επιδεινώσει τις πιέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο.

Το επεισόδιο ξεκινά μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα αυτόν τον μήνα και τις ανησυχίες για την ευρύτερη υγεία του περιφερειακού τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ. Μετά την κατάρρευση της SVB, οι επενδυτές αγόρασαν μαζικά ομόλογα, καθώς στοιχημάτισαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων για να στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όταν οι τιμές των ομολόγων ανέβηκαν, πολλά hedge funds βρέθηκαν στην λάθος πλευρά, αλλά οι συμμετέχοντες στον κλάδο λένε ότι η Rokos ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βραχυπρόθεσμους χαμένους. Το fund, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, έπεσε 12,5% τον αυτό το μήνα όταν πολλοί αντισυμβαλλόμενοι ζήτησαν να διαθέσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει τα margin calls, σημείωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ωστόσο, οι αντισυμβαλλόμενοι με τους οποίους επικοινώνησαν οι FT είπαν ότι δεν ανησυχούν για την ικανότητα της Rokos να ανταποκριθεί.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα macro hedge funds, τα οποία τείνουν να είναι πιο διαφοροποιημένα, η συντριπτική πλειονότητα της μόχλευσης της Rokos βρίσκεται στις αγορές κρατικών ομολόγων. Ο δισεκατομμυριούχος Κρις Ρόκος, ο οποίος ήταν συνιδρυτής του hedge fund Brevan Howard προτού κινηθεί μόνος του, έγινε πρωτοσέλιδο στα τέλη του 2021, όταν βρέθηκε εκτεθειμένος σε ένα τεράστιο ξεπούλημα βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους. Στη συνέχεια μείωσε τον κίνδυνο αγοράς που αναλάμβανε και είχε απόδοση πάνω από 50% πέρυσι, πριν από τις ζημίες αυτού του μήνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v