Νερό στο μύλο της Λεπέν ρίχνει ο Εμμ. Μακρόν

Βουτιά κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στην εκλογική δύναμη του Γάλλου προέδρου, με ταυτόχρονη άνοδο της ακροδεξιάς. Πληγή για Μακρόν το συνταξιοδοτικό.

Νερό στο μύλο της Λεπέν ρίχνει ο Εμμ. Μακρόν

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήταν ο μεγαλύτερος ωφελούμενος της γαλλικής δυσαρέσκειας για την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με έρευνα για τις προθέσεις ψήφου της Ifop για την εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Εάν οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνταν την Κυριακή, το 26% από τους 1.094 ενήλικες που ρωτήθηκαν μέσω του Διαδικτύου στις 20-21 Μαρτίου δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν τους υποψηφίους της ακροδεξιάς. Το ποσοστό είναι 5 μονάδες υψηλότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση τον Νοέμβριο.

Η ομάδα κομμάτων που υποστηρίζει τον πρόεδρο θα επιλέγονταν από το 22% των ερωτηθέντων, ποσοστό μειωμένο κατά 5 μονάδες. Οι πολιτικοί από τη συμμαχία αριστερών και πράσινων κομμάτων θα λάμβαναν 26% ποσοστό υψηλότερο κατά μια μονάδα.

Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε μια σειρά διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία από τα μέσα Ιανουαρίου ενάντια στην αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος από την κυβέρνηση. Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, θυμίζει το Bloomberg. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Veran αναγνώρισε σε συνέντευξή του στο Le Journal du Dimanche ότι οι διαδηλωτές είναι θυμωμένοι και ότι πρέπει να ακουστούν.

«Ενώ πολλοί διαδηλώνουν ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, άλλοι το κάνουν επίσης για την αγοραστική τους δύναμη ή επειδή αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες», φέρεται να είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v