Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «πειθαρχικό των τραπεζών» παραπέμπεται η Credit Suisse

Ποιες επιλογές διερευνά η ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma, ανοίγοντας τη βεντάλια των πρόσθετων εξουσιών. «Ελλειμμα λογοδοσίας από κορυφαία διευθυντικά στελέχη».

Στο «πειθαρχικό των τραπεζών» παραπέμπεται η Credit Suisse

Η Credit Suisse αντιμετωπίζει την απειλή πιθανής έρευνας και επιβολής πειθαρχικών μέτρων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διοικούσαν την τράπεζα κορυφαία διευθυντικά στελέχη, με αποτέλεσμα την κατάρρευση και την εξαγορά της από την UBS Group, σύμφωνα με την τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας Finma και την κυριακάτικη NZZ.

«Η CS είχε πρόβλημα κουλτούρας, που μεταφράστηκε σε έλλειψη λογοδοσίας», δήλωσε στην εφημερίδα η πρόεδρος της Finma Μαρλέν Άμσταντ. «Δεν ήταν πάντα ξεκάθαρο ποιος ήταν υπεύθυνος για τι. Αυτό ευνόησε την αμέλεια στον χειρισμό των κινδύνων».

Το αν θα ξεκινήσουμε νέες διαδικασίες παραμένει «ανοιχτό ερώτημα», είπε, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε υπηρεσία επιβολής του νόμου, αλλά διερευνούμε επιλογές».

Εκπρόσωπος της Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει, μεταδίδει το Bloomberg.

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης επικρίθηκε ευρέως τόσο από πολιτικούς όσο και από πολίτες στην Ελβετία. Η Finma, ειδικότερα, βάλλεται για το εάν θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για να αποτρέψει την κατάρρευση της τράπεζας.

Η Άμσταντ διέψευσε ότι η Finma δεν παρενέβη έγκαιρα ή αρκετά επιθετικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Credit Suisse, επισημαίνοντας έξι διαδικασίες εκτέλεσης κατά της τράπεζας τα τελευταία χρόνια.

«Προχωρήσαμε νωρίτερα, και πολύ εντατικά, όπου υπήρχαν παραβιάσεις της εποπτικής νομοθεσίας. Αλλά όταν ενεργούμε σκληρά, συνήθως δεν δημοσιοποιείται», είπε στη NZZ. «Φανταστείτε να είχε γίνει γνωστό ότι εργαζόμασταν ήδη για την αναδιάρθρωση της CS τον Νοέμβριο ή ότι είχαμε ζητήσει από την CS να προετοιμάσει εναλλακτικές λύσεις».

Προς επίρρωση των σχολίων της υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας το Σάββατο, η Άμσταντ είπε ότι η ιδέα της εθνικοποίησης απορρίφθηκε καθώς υπάρχουν «λίγα καλά παραδείγματα» αυτής της επιλογής, ενώ παράλληλα θα σήμαινε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους του ισολογισμού της Credit Suisse.

Ομοίως, η Άμσταντ αντέκρουσε τη θεωρία ότι ασκήθηκε αδικαιολόγητη πίεση στην Ελβετία έξωθεν, υποστηρίζοντας πως «οι ελβετικές αρχές αποφάσισαν μόνες τους ποια λύση ήταν η καλύτερη».

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ότι η συγχωνευμένη τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει, η Αμσταντ είπε ότι στο μέλλον η UBS θα αντιμετωπίσει «σταδιακά υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας».

Η Ελβετία έχει επικριθεί επειδή δεν έδωσε στη Finma τα κατάλληλα εργαλεία με τα οποία μπορεί να τιμωρήσει τους τραπεζίτες. Η Amstad είπε ότι χαιρετίζει τη συζήτηση για την παροχή νέων εξουσιών στη ρυθμιστική αρχή, όπως η δυνατότητα επιβολής προστίμων σε άτομα ή τράπεζες.

«Σχετικά με την ευθύνη των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, προφανώς υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Finma Ουρμπάν Αγκέρν έδωσε συνέντευξη στην ελβετική εβδομαδιαία Sonntags Zeitung, υποστηρίζοντας εξίσου όσα αναφέρθηκαν από την Αμσταντ αλλά και την υπουργό Οικονομικών Κέλερ-Σούτερ. Ξεπεράσαμε τον εαυτό μας, είπε αναφορικά με τη διαχείριση της κατάρρευσης της Credit Suisse, χωρίς να διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v