Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε ο άνθρωπος που «έκαψε» την Credit Suisse

O Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, είχε απορρίψει το ενδεχόμενο στήριξης του ελβετικού ομίλου, πυροδοτώντας το sell off στη μετοχή.

Παραιτήθηκε ο άνθρωπος που «έκαψε» την Credit Suisse

Ο Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ηταν ο άνθρωπος που άναψε τη σπίθα που έκαψε τον ελβετικό όμιλο.

Θα αντικατασταθεί από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Tράπεζας της Σαουδικής Αραβίας Saeed Mohammed Al Ghamdi.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Al Khudairy απάντησε «ξεκάθαρα όχι», όταν ρωτήθηκε εάν η Eθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν ανοιχτή σε περαιτέρω επενδύσεις στην Credit Suisse, εάν υπήρχε άλλη έκκληση για πρόσθετη ρευστότητα.

Αμεσα η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί και τα CDS εκτινάχθηκαν μετά τα σχόλιά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρασυρθούν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες προς τα κάτω, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τον κίνδυνο μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών στις ΗΠΑ.

Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse σε μια ιστορική συμφωνία με κυβερνητική διαμεσολάβηση, με στόχο τον περιορισμό μιας κρίσης εμπιστοσύνης που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. 

Η Eθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του Βασιλείου, απέκτησε περίπου το 9,9% της Credit Suisse για 1,4 δισεκατομμύρια φράγκα πέρυσι, ως βασικός επενδυτής στην αύξηση κεφαλαίου της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v