Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληροφοριοδότες «καίνε» την Credit Suisse για φοροδιαφυγή

Η ελβετική τράπεζα βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν. Ο διακανονισμός με τις αμερικανικές αρχές το 2014 και οι επιπτώσεις για τη UBS.

Πληροφοριοδότες «καίνε» την Credit Suisse για φοροδιαφυγή

Η πτωχευμένη ελβετική τράπεζα που εξαγοράστηκε από τη UBS σε μια εσπευσμένη συμφωνία διάσωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα μπορεί να κρύβει μια νέα σειρά ρυθμιστικών και νομικών προβλημάτων για τον νέο της ιδιοκτήτη.

Για χρόνια, η τράπεζα αποτελούσε ένα ασφαλές καταφύγιο για πλούσιους Αμερικανούς που ήθελαν να κρύψουν περιουσιακά στοιχεία από την εφορία, ακόμα και αφότου τιμωρήθηκε με πρόστιμο επειδή έκανε το ίδιο πράγμα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με δύο πρώην υπαλλήλους της Credit Suisse, που μίλησαν σε αποκλειστικές συνεντεύξεις με το CNBC και συνεργάζονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως πληροφοριοδότες.

Η τράπεζα ομολόγησε την ενοχή της το 2014, επειδή «εν γνώσει της και ηθελημένα» βοήθησε χιλιάδες Αμερικανούς πελάτες να αποκρύψουν τα υπεράκτια περιουσιακά τους στοιχεία και τα εισοδήματά τους από την εφορία. Η ελβετική τράπεζα είχε παραδεχτεί τότε ότι χρησιμοποίησε ψευδείς οντότητες, κατέστρεψε αρχεία λογαριασμών και παρέδωσε μετρητά σε Αμερικανούς πελάτες για να αποτρέψει τον εντοπισμό τους από την εφορία.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού στον οποίο κατέληξε με τις αμερικανικές αρχές, η τράπεζα συμφώνησε να συνεργαστεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Η προβληματική πλέον τράπεζα φαίνεται να έχει παραβιάσει αυτή τη συμφωνία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, που αναφέρει λεπτομερώς τις συνεχιζόμενες και ανεξέλεγκτες καταχρήσεις. Η έκθεση, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της διετούς έρευνας της επιτροπής και αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της επικείμενης τραπεζικής κρίσης.

Η έκθεση της Γερουσίας κατηγορεί την τράπεζα για παραβίαση των όρων της συμφωνίας του 2014, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πλήθος επιπτώσεων, εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης πιέσει την υπόθεση.

Δεν είναι σαφές ποια είναι η ευθύνη της UBS, αλλά ένας δικηγόρος των πληροφοριοδοτών υποστηρίζει ότι η τράπεζα πρέπει να πληρώσει έως και 1,3 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Ρον Γουάιντεν είπε ότι η επιτροπή του έλαβε νέες πληροφορίες μόλις αυτή την εβδομάδα από την Credit Suisse, σχετικά με πρόσθετους αμερικανικούς άγνωστους λογαριασμούς που είχε η τράπεζα μετά το 2014.

«Ακόμα συνεχίζεται, μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες -ακόμη περισσότερα χρήματα βρέθηκαν να έχουν κρυφτεί και υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα εδώ», είπε ο Γουάιντεν. «Σαφώς είναι καιρός να ασκήσουμε δίωξη και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κυρώσεις που στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα».

«Υπάλληλοι της Credit Suisse βοήθησαν και στήριξαν μεγάλο σχέδιο φοροδιαφυγής», ανέφερε βοηθός της Επιτροπής Οικονομικών, που ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή η έκθεση δεν είχε δημοσιοποιηθεί ακόμη. «Μέχρι σήμερα, κανένας υπάλληλος της Credit Suisse που εμπλέκεται στο πρόγραμμα δεν έχει αντιμετωπίσει συνέπειες από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συμμετοχή του», πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v