Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξαναγράφονται οι κανόνες για τις πτωχεύσεις ευρωτραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διευκολύνει την εκκαθάριση μεσαίου μεγέθους τραπεζών με τη χρήση των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων. Το «καμπανάκι» από τις πτωχεύσεις στις ΗΠΑ, το όριο των €100.000 και οι δυσκολίες στην εφαρμογή του bail-in.

Ξαναγράφονται οι κανόνες για τις πτωχεύσεις ευρωτραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διευκολύνει την εκκαθάριση των μεσαίου μεγέθους τραπεζών αξιοποιώντας τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Σε μια πρόταση που αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στα μέσα Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διευκολύνει τη χρήση αυτών των κεφαλαίων σε τράπεζες που δεν έχουν επαρκή αποθεματικά και θα αποφύγει την «τιμωρία» των ανασφάλιστων καταθετών, ανέφεραν οι πηγές.

Η επιλογή θα αφορά αποκλειστικά τράπεζες που θα εγκαταλείψουν την αγορά, πρόσθεσαν οι πηγές. 

Η Ευρώπη δημιούργησε νέους κανόνες για τις χρεοκοπημένες τράπεζες για να αποφευχθεί η επανάληψη των προγραμμάτων διάσωσης με χρήματα των φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν μετά την κρίση του 2008.

Ωστόσο, το αυστηρό «bail-in» - όπου οι μη ασφαλισμένοι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ ενδέχεται να αναγκαστούν να υποστούν «κούρεμα»- έχει αντιμετωπίσει προβλήματα στην εφαρμογή του. Οι μεγαλύτερες τράπεζες μπορούν εύκολα να εκδώσουν μετοχές ή ομόλογα, αλλά το σύστημα δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μικρές ή μεσαίες τράπεζες.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται πάνω στο θέμα αυτό εδώ και χρόνια, ωστόσο οι προσπάθειές τους έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μετά την πτώχευση αρκετών μικρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ. Ενώ επρόκειτο για ειδικές περιπτώσεις, οι επενδυτές αμφισβητούν αν μεμονωμένοι δανειστές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες.

Τα κεφάλαια εγγύησης καταθέσεων θα χρησιμοποιηθούν σε τράπεζες που δεν έχουν αρκετά ίδια κεφάλαια και ομόλογα για να χρησιμοποιήσουν. Mε βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, μια τράπεζα πρέπει να καλύψουν  με το εργαλείου του «bail-in» το 8% των υποχρεώσεων της για να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης το οποίο χρηματοδοτείται συνολικά από τον τραπεζικό κλάδο.

Οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και η τελική πρόταση μπορεί να διαφέρει, σημείωσαν οι πηγές.

Η χρήση των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους, κάτι που θα αρέσει σε χώρες όπως η Γερμανία, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Bloomberg. Συγκεκριμένα, η χρήση τους θα αποσκοπεί μόνο στη διατήρηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας που πτωχεύει προτού μεταφερθούν σε μια νέα οντότητα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να εναρμονίσουν τη χρήση εθνικών κεφαλαίων εγγύησης καταθέσεων για ποσά ώς 100.000 ευρώ, «εξασφαλίζοντας την κατάλληλη ευελιξία για τη διευκόλυνση της εξόδου από την αγορά των χρεοκοπημένων τραπεζών με τρόπο που διατηρεί την αξία των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.»

Το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, ένα όργανο της ΕΕ, είχε προτείνει τη διευκόλυνση της χρήσης συστημάτων εγγύησης καταθέσεων, ώστε οι μικρές και μεσαίες τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κατά την εξυγίανση και να γεφυρώσουν το χάσμα έως ότου καταστεί δυνατή η χρήση του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v