ΔΝΤ: Ο απροσδόκητος πληθωρισμός «φάρμακο» για το δημόσιο χρέος

Αύξηση τιμών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μειώνει το χρέος/ΑΕΠ κατά 0,9 μονάδες, υπολογίζει το Ταμείο. Συστήνει "δημοσιονομική συγκράτηση" για βοήθεια στις κεντρικές τράπεζες.

ΔΝΤ: Ο απροσδόκητος πληθωρισμός «φάρμακο» για το δημόσιο χρέος

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά των ανεπτυγμένων οικονομιών, τόνισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα, καλώντας τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευτούν το «δώρο» για να μειώσουν τα ελλείμματα

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οικονομολόγοι του Ταμείου δείχνουν ότι η άνοδος των τιμών τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του δημόσιου χρέους. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ στο 95% το 2022 από 99% το 2020, παρά τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υποχώρησε στο 135% από 142% προηγουμένως. 

Αλλά ο Πάολο Μάουρο, αναπληρωρής διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις δεν θα έπρεπε να στηρίζονται σε περαιτέρω μείωση του χρέους λόγω του «απροσδόκητου» πληθωρισμού. 

«Δεν μπορείς να εκπλήσσεις τους ανθρώπους συνέχεια» τόνισε, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματα για να βοηθήσουν τις κεντρικές τράπεζες να θέσουν υπό έλεγχο τις υψηλές τιμές. 

Ο υψηλός πληθωρισμός αποδείχθηκε ένα δημοσιονομικό δώρο εν μέρει επειδή η άνοδος στις τιμές την περίοδο 2021-2022 ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές. Πολλοί δάνεισαν σε κυβερνήσεις με χαμηλότερες αποδόσεις  αντί να απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια, όπως συμβαίνει συνήθως όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός. 

Η έρευνα του Ταμείου υπολογίζει ότι μια απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μειώνει το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο για χώρες με χρέος μεγαλύτερο του 50% του ΑΕΠ. 

Αλλά ο Μάουρο προειδοποίησε ότι το όφελος που είχαν οι φορολογούμενοι από την πληθωρισμό εις βάρος των ομολογιούχων δύσκολα θα επαναληφθεί. Το σοκ στις τιμές που προκάλεσαν οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλέον προεξοφληθεί από τις αγορές ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει αυξηθεί από το 1,1% το 2021 στο 3,5%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v