Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδία: Χασούρα $2 δισ. για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο

Είχε επενδύσει στις αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν. Ανακατατάξεις στην ιεραρχία του ταμείου Alecta, οργή λαού για τις απώλειες, αλλά και νέοι επενδυτικοί προσανατολισμοί, εντός Σουηδίας.

Σουηδία: Χασούρα $2 δισ. για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας απομάκρυνε την επικεφαλής επενδύσεων και παράλληλα ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης της έκθεσής του σε επενδυτικό κίνδυνο, αφού ανέφερε ζημίες 2 δισ. δολαρίων που συνδέονται με την πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ.

Χρέη υπεύθυνης διαχείρισης χαρτοφυλακίου μετοχών θα εκτελεί στο εξής η Ann Grevelius, ενώ η Liselott Ledin, που είχε την ευθύνη να κάνει το ταμείο Alecta έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της SVB Financial Group, μητρικής της Silicon Valley Bank, καθώς και της Signature Bank και της First Republic Bank, τέθηκε σε άδεια, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Jacob Lapidus. Το ταμείο ανακοίνωσε επίσης ότι θα περιορίσει μεγάλα μερίδια σε εταιρείες πέραν της εγχώριας αγοράς.

Η Silicon Valley Bank και η Signature Bank κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, ενώ η First Republic Bank παλεύει για την επιβίωσή της.

«Οι απώλειες στις αμερικανικές τράπεζες έχουν βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη των πελατών στο Alecta», δήλωσε ο Magnus Billing, διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, προσθέτοντας ότι «η διαχείριση μετοχών του Alecta χρειάζεται νέο ξεκίνημα και νέα διαχείριση», γράφει το Bloomberg.

Κανένα άλλο συνταξιοδοτικό ταμείο δεν είχε επενδύσει στις τρεις τράπεζες, στον βαθμό που το είχε κάνει το Alecta. Εκπρόσωπος του ταμείου δήλωσε ότι δεν αναμένεται να ανακτηθούν οι επενδύσεις του στην SVB και τη Signature, ενώ η συμμετοχή του στη First Republic πουλήθηκε με ζημία.

Η είδηση των απωλειών προκάλεσε την οργή του κοινού στη Σουηδία, καθώς το Alecta διαχειρίζεται τα χρήματα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πρόσφατα είχε αποσύρει τα μερίδιά του σε δύο σουηδικές τράπεζες, τη Svenska Handelsbanken και τη Swedbank, και επέλεξε να επενδύσει στις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες.

Οι πρόσφατες απώλειες θα επηρεάσουν οριακά τον δείκτη φερεγγυότητας του Alecta -έχει ακόμη 1,2 τρισ. κορόνες (110 δισ. ευρώ) περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση-, ωστόσο έχει ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για τις επενδυτικές διαδικασίες, ενώ το ταμείο παρακολουθείται στενά από την κυβερνητική Riksbank και τη χρηματοοικονομική αρχή της χώρας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η μεγαλύτερη ξένη συμμετοχή του Alecta στο τέλος του περασμένου έτους ήταν στη Microsoft, με το 5,2% του μετοχικού χαρτοφυλακίου του επενδυμένο σε μετοχές της εταιρείας. Το 4% του χαρτοφυλακίου του έχει επενδυθεί στην Alphabet, μητρική της Google, και το 3% στην TJX Cos, εταιρεία πώλησης ενδυμάτων και οικιακής διακόσμησης.

Η Ledin, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, είναι στέλεχος με εμπειρία 28 ετών στο Alecta, σύμφωνα με το LinkedIn. 

Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μετοχών, ρόλου που ανέλαβε στα τέλη του 2019, επέβλεψε τη στροφή του ταμείου προς την κατανομή περισσότερων πόρων σε εξειδικευμένες τράπεζες.

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Σουηδίας επιτρέπει στους ασφαλισμένους να επενδύουν μέρος των συντάξεών τους κατ' επιλογήν. Εάν, φερειπείν, το Alecta ενεργεί απρόσεκτα, οι Σουηδοί μπορεί να βάλουν τα χρήματά τους αλλού.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποσυρθεί πολλοί συνταξιούχοι. Την περασμένη εβδομάδα, το Alecta απέσπασε νέο πενταετές συμβόλαιο για τη διαχείριση λογαριασμών συνταξιοδότησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v