Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτοξεύτηκαν στο +70% οι εισπράξεις εταιρικού φόρου στην Ιρλανδία

Στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν €3,2 δισ. σε μόλις ένα τρίμηνο, κυρίως από πολυεθνικές, ωστόσο τα απροσδόκητα κέρδη μπορεί να μη διαρκέσουν για πολύ, λένε οι αρμόδιοι, εξηγώντας τα πώς και τα γιατί.

Εκτοξεύτηκαν στο +70% οι εισπράξεις εταιρικού φόρου στην Ιρλανδία

Οι εισπράξεις από εταιρικό φόρο στην Ιρλανδία αυξήθηκαν περισσότερο από 70% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η φορολογία των επιχειρήσεων στη χώρα ανθεί, γράφει το Bloomberg, όπου ο εταιρικός φόρος απέφερε 3,2 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό το ίδιο διάστημα του 2022, σύμφωνα με νέα στοιχεία του ιρλανδικού Υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ ΜακΓκραθ είπε ότι οι εταιρικές φορολογικές εισπράξεις αποτέλεσαν θετική έκπληξη, προειδοποιώντας συμπληρωματικά ότι περίπου το μισό αυτού του ποσού «δεν θα είναι μόνιμο».

Μέρος της αύξησης μπορεί να αποδοθεί στις προπληρωμές από τις επιχειρήσεις φέτος, ανέφερε το υπουργείο.

Ο Τζον ΜακΚάρθι, επικεφαλής οικονομολόγος του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε πως δεν είναι σαφές για πόσο ακόμη θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι εισπράξεις από εταιρικούς φόρους, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο να συνεχιστεί η τάση μόλις εφαρμοστεί η αναθεώρηση των παγκόσμιων κανόνων εταιρικής φορολογίας από τον ΟΟΣΑ.

Η προειδοποίηση ακολουθεί το κύμα περικοπών στις θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί σημαντικό μέρος των πολυεθνικών στην Ιρλανδία.

Ο ΜακΓκραθ πρόκειται να προτείνει τη δημιουργία ενός οχήματος μακροπρόθεσμων αποταμιεύσεων όπου η Ιρλανδία θα μπορεί να διοχετεύει τις πλεονάζουσες εισπράξεις, πλέον του Εθνικού Αποθεματικού Ταμείου Συντάξεων στο οποίο έχουν κατευθυνθεί 6 δισ. ευρώ έκτακτων φόρων από τον Νοέμβριο.

Συνολικές φορολογικές εισπράξεις 19,7 δισ. ευρώ σημειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους στη χώρα, σχεδόν 15% περισσότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ποσού του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και, ειδικότερα, του εταιρικού φόρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v