Τουρκία: Κλείνει τον εναέριο χώρο σε αεροπλάνα που χρησιμοποιούν αεροδρόμιο του Ιράκ

Επικαλείται παρείσφρηση Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια και απειλή για την ασφάλεια πτήσεων. Τρίμηνος αποκλεισμός.

Τουρκία: Κλείνει τον εναέριο χώρο σε αεροπλάνα που χρησιμοποιούν αεροδρόμιο του Ιράκ

Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε αεροπλάνα που πετούν από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια, στην κουρδική περιοχή του Ιράκ, κατηγορώντας τους αυτονομιστές μαχητές του ΡΚΚ ότι το χρησιμοποιούν ως ορμητήριο.

Η «διείσδυση» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο αεροδρόμιο απειλεί την ασφάλεια των πτήσεων, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σήμερα την Τετάρτη. Το κλείσιμο του εναέριου χώρου θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουλίου.

Το PKK, που επιδιώκει την αυτονομία των Κούρδων της Τουρκίας, έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θεωρεί μεγάλη απειλή και η υποτιθέμενη υποστήριξη της Σουηδίας στο κόμμα είναι λόγος που η κυβέρνησή του διστάζει να εγκρίνει το αίτημα της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, γράφει το Bloomberg.

Η ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν και η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης συμφώνησαν την Τρίτη να ξαναρχίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας μετά από νομική διαμάχη, αλλά οι αποστολές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v