Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινέζοι ερευνητές: Διάτρητη η θεωρία ότι ο Covid-19 προήλθε από τη Γιουχάν

Τα δεδομένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα δεν αποδεικνύουν ότι ο ιός μεταδόθηκε από την αγορά άγριων ζώων, λένε Κινέζοι ερευνητές. Άλλοι, όμως, διαβάζουν τα ίδια δεδομένα εντελώς ανάποδα...

Κινέζοι ερευνητές: Διάτρητη η θεωρία ότι ο Covid-19 προήλθε από τη Γιουχάν

Δεν στοιχειοθετείται η άποψη ότι ο κορωνοϊός προήλθε από την αγορά της κινεζικής πόλης Γιουχάν, όπου εμφανίστηκαν κάποια από τα πρώτα γνωστά κρούσματα Covid-19, υποστηρίζουν Κινέζοι ερευνητές ανάβοντας νέες φωτιές στη διαμάχη για τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στην αρχή της πανδημίας και για καιρό έμειναν στη σκιά, γράφει το Bloomberg.

Τα ευρήματα από τα δείγματα που λήφθηκαν πριν από περισσότερα από τρία χρόνια προκάλεσαν συζήτηση που εντάθηκε τον περασμένο μήνα, αφού οι Κινέζοι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια πρώτη γεύση από μια γονιδιωματική βάση δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης. Ανεξάρτητοι ερευνητές, που έκαναν τη δική τους ανάλυση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τα ισχυρότερα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα άγρια ζώα στην αγορά. Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, όμως, οι Κινέζοι ερευνητές διαφώνησαν.

«Τα στοιχεία που παρέχονται σ' αυτή τη μελέτη δεν είναι επαρκή για να υποστηρίξουν μια τέτοια υπόθεση», σύμφωνα με τους συντάκτες, με επικεφαλής τον George Gao του Εθνικού Ινστιτούτου Ελέγχου και Πρόληψης Ιικών Νοσημάτων στο Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στο Πεκίνο. Αν και η μελέτη επιβεβαίωσε την ύπαρξη σκύλων ρακούν στην αγορά, όπως και άλλων ζώων ευπαθών στον ιό, τα δείγματα «δεν μπορούν να αποδείξουν ότι τα ζώα ήταν μολυσμένα. Επιπλέον, ακόμη και αν είχαν μολυνθεί, η μελέτη μας δεν αποκλείει τη μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο».

Η προέλευση του Covid έχει καταστεί αντικείμενο μείζονος πολιτικής και επιστημονικής διαμάχης διεθνώς, καθώς Αμερικανοί βουλευτές, κυρίως Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και άλλοι κατηγορούν την Κίνα ότι ο ιός που αποδιοργάνωσε τον κόσμο διέρρευσε από εργαστήριό της. Από την άλλη, οι αξιωματούχοι της χώρας υποστηρίζουν ότι ο ιός προήλθε από αλλού, τονίζοντας ότι μπορεί και να εισήχθη στην Κίνα μέσω τροφίμων.

Είναι πιθανό να έχουν εισαγάγει τον ιό στην αγορά άνθρωποι ή να έχει εισαχθεί σε κατεψυγμένα προϊόντα, δήλωσαν οι Κινέζοι ερευνητές. Κάλεσαν για ενισχυμένη επιτήρηση των άγριων ζώων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως φυσικοί ή ενδιάμεσοι ξενιστές για τον ιό.

«Η προέλευση του ιού δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τις μέχρι τώρα διαθέσιμες αναλύσεις», ανέφεραν. «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά με διεθνώς συντονισμένες προσπάθειες για τη διερεύνηση της πιθανής προέλευσης του SARS-CoV-2».

Ο Gao και οι συνεργάτες του συνέλεξαν και ανέλυσαν 1.380 δείγματα από την παράνομη αγορά άγριων ζώων, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2020, σύμφωνα με την έκθεση. Ο ιός εντοπίστηκε σε 73 δείγματα, ωστόσο τα περισσότερα απ' όσα προέρχονταν από άγρια ζώα ήταν αρνητικά στον ιό, δηλώνουν οι ερευνητές.

Η έκθεση υποβλήθηκε σε επιστημονική αναθεώρηση και ενδεχομένως θα επικαιροποιηθεί, ανέφερε το περιοδικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v