Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλία: 11η μέρα διαδηλώσεων κόντρα στο συνταξιοδοτικό Μακρόν

Μειωμένη συμμετοχή, αλλά υψηλό φρόνημα. Στο Παρίσι οι διαδηλωτές έφτασαν τις 400.000. Φωτιά στην αγαπημένη μπρασερί του Μακρόν, «ντου» στα γραφεία της BlackRock και το βλέμμα όλων στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Γαλλία: 11η μέρα διαδηλώσεων κόντρα στο συνταξιοδοτικό Μακρόν

Περίπου 400.000 άνθρωποι διαδηλώνουν στο Παρίσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT, στο πλαίσιο της ενδέκατης ημέρας κινητοποιήσεων ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο. Η αστυνομία, ωστόσο, κατεβάζει τον πήχη της συμμετοχής στους 57.000 Παριζιάνους διαδηλωτές. 

Είναι ελαφρώς μειωμένη η συμμετοχή σε σχέση με την προηγούμενη κινητοποίηση, στις 28 Μαρτίου, αναφέρει η Liberation. Σημειωτέον, σήμερα είναι Μεγάλη Πέμπτη για τους Καθολικούς.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την κινητοποίηση 11.500 αστυνομικών και χωροφυλάκων σε όλη τη Γαλλία, εκ των οποίων 4.200 στο Παρίσι. Διαδηλώσεις είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, την επομένη της άκαρπης συνάντησης της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν με εκπροσώπους συνδικάτων. 

Συγκρούσεις ξέσπασαν στην αριστερή όχθη του Παρισιού, δίπλα στην αγαπημένη μπρασερί La Rotonde του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και συνεχίστηκαν σε διάσπαρτα σημεία της πόλης. Στη Ρεν έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Συνολικά έγιναν 111 συλλήψεις, ενώ υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.

«Μακρόν, φύγε!» φωνάζουν οι διαδηλωτές σε κατά κανόνα ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Εν τω μεταξύ, στα κεντρικά γραφεία της BlackRock στο Παρίσι εισέβαλαν το μεσημέρι, για περίπου είκοσι λεπτά, οι απεργοί σιδηροδρομικοί. Ακτιβιστές της SUD Rail και της CGT μπήκαν στην αίθουσα του τεράστιου ιστορικού κτιρίου Centorial, που άλλοτε στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Crédit Lyonnais, και αποτελεί σύμβολο των τραπεζών και του πλούτου, γράφει η Liberation. Tο κτίριο στεγάζει πολλές χρηματοοικονομικές εταιρείες, πέραν της BlackRock. Στη Νανσί πυρπολήθηκε το παράρτημα της Banque de France.

Η διασυνδικαλιστική ανακοίνωσε πως ανανεώνεται το αγωνιστικό ραντεβού των Γάλλων με νέα ημερομηνία κινητοποίησης την επόμενη Πέμπτη 13 Απριλίου, παραμονή των δύο πολυαναμενόμενων αποφάσεων του Συνταγματικού Συμβουλίου: αυτής για την ίδια τη μεταρρύθμιση και αυτής για το παραδεκτό του δημοψηφίσματος που έχει ζητήσει η Αριστερά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων αντιτίθεται τόσο στην ίδια τη νομοθεσία για το συνταξιοδοτικό όσο και στην απόφαση της κυβέρνησης να την προωθήσει χωρίς ψήφο στο κοινοβούλιο.

«Αν ο ρόλος ενός προέδρου της δημοκρατίας είναι να λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με την κοινή γνώμη, δεν χρειάζεται να γίνονται εκλογές», είπε πηγή προσκείμενη στον Μακρόν, όπως μεταδίδει το Reuters. «Το να είσαι πρόεδρος σημαίνει να υποθέτεις επιλογές που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς σε μια δεδομένη στιγμή».

Τα συνδικάτα δεσμεύτηκαν να μην κάνουν πίσω μετά την αποτυχία της χθεσινής συνάντησης με την πρωθυπουργό Μπορν την Τετάρτη, που διήρκεσε μόλις μία ώρα.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων είπαν ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση ήταν η απόσυρση της νομοθεσίας, κάτι που Μπορν και Μακρόν απορρίπτουν κάθετα.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την απόσυρση της μεταρρύθμισης», δήλωσε η νέα ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT Σοφί Μπινέ, κατά την έναρξη της συγκέντρωσης στο Παρίσι.

Οι σημερινές πανεθνικές πορείες - ενδέκατες τους τελευταίους τρεις μήνες - θα μπορούσαν να παρέχουν ένδειξη για το εάν χάνεται ή αποκτιέται νέα δυναμική.

Στις 23 Μαρτίου, στην ένατη κινητοποίηση, σημειώθηκε το ρεκόρ των 1,28 εκατομμυρίων διαδηλωτών.

Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διαταράχθηκαν λιγότερο σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες απεργιών, ενώ η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις κατά 20% σε πόλεις όπως το Μπορντό και η Μασσαλία, αλλά όχι στα αεροδρόμια του Παρισιού.

Κομβική ημερομηνία είναι η 14η Απριλίου, όταν το Συνταγματικό Συμβούλιο θα εκδώσει την ετυμηγορία του για το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι είναι απίθανο να καταργήσει τη νομοθεσία, κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βοηθήσει στην αποδυνάμωση των διαδηλώσεων.

«Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο... Είναι αγώνας διαρκείας», δήλωσε η Σοφί Μπινέ του CGT.

Δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου εμφανίζουν τον Γάλλο πρόεδρο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, να απαντά ενοχλημένος ότι «όταν ένας εκλεγμένος πρόεδρος υλοποιεί διά της δημοκρατικής οδού ένα σχέδιο, αυτό δεν λέγεται κρίση της δημοκρατίας» και ότι, «αν οι άνθρωποι ήθελαν να παίρνουν σύνταξη στα 60 δεν θα έπρεπε να εκλέξουν εμένα για πρόεδρο της Δημοκρατίας». Σύμφωνα τέλος με τα δημοσιεύματα, μεταδίδει το ΑΠΕ,  ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα δεν έχει παραλύσει και ότι το ποσοστό της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργίες είναι ιστορικά χαμηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v