Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εποπτικές αρχές έβαλαν στο στόχαστρο την JPMorgan

Ελέγχονται ντιλ που έκανε ο αμερικανικός κολοσσός. Αποκαλύφθηκε ότι δεν κατάφερε να εντοπίσει στο due diligence προσπάθεια εξαπάτησης με παροχή ψευδών στοιχείων.

Οι εποπτικές αρχές έβαλαν στο στόχαστρο την JPMorgan

Τα due diligence της JPMorgan Chase σε ένα πρόσφατο κύμα εξαγορών εξετάζονται από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σε μια ανασκόπηση που περιλαμβάνει μια συμφωνία 175 εκατομμυρίων δολαρίων με τον ιδρυτή μιας νεοφυούς επιχείρησης που κατηγορήθηκε ποινικά αυτή την εβδομάδα για εξαπάτηση της τράπεζας.

Η αρχή που εποπτεύει τις εθνικές τράπεζες (OCC), προγραμμάτισε συγκεκριμένο έλεγχο της συμφωνίας της JPMorgan αλλά και για ντιλς που αφορούν δεκάδες μικρότερες εταιρείες που εξαγόρασε το 2021 και το 2022, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times. Ένα από αυτά ήταν η start-up οικονομικής βοήθειας φοιτητών Frank. Ο ιδρυτής της Charlie Javice κατηγορήθηκε για συνωμοσία με στόχο τη διάπραξη απάτης κατά τραπεζών.

Οι κατηγορίες έρχονται τέσσερις μήνες αφότου η JPMorgan άσκησε αγωγή ισχυριζόμενη ότι ο Javice, 31 ετών, είπε στην τράπεζα ότι η Frank είχε 4,25 εκατομμύρια πελάτες ενώ στην πραγματικότητα είχε μόνο 300.000. Στόχευε να βγάλει 45 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση της εταιρείας, είπαν οι εισαγγελείς.

Ο έλεγχος από την OCC είχε προγραμματιστεί πριν από την αγωγή της JPMorgan, ανέφεραν οι πηγές. Ωστόσο, οι καταγγελίες για απάτη θα καταστήσουν τη συμφωνία για τη Frank κρίσιμο σημείο εστίασης λόγω της αποτυχίας της τράπεζας να αποκαλύψει την υποτιθέμενη εξαπάτηση κατά τη διαδικασία αγοράς. Ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon έχει περιγράψει έκτοτε τη συμφωνία ως «τεράστιο λάθος».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Dealogic, η JPMorgan ενεπλάκη σε 80 αγορές και στρατηγικές επενδύσεις το 2021 και το 2022.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v