Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μέτρα στην Τουρκία για να στηριχθεί η λίρα

Αυστηροί κανόνες για τις καταθέσεις. Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας έχουν στόχο να αποτρέπουν τις τράπεζες από το να διατηρούν ξένο νόμισμα, εν μέσω πιέσεων στο νόμισμα.

Νέα μέτρα στην Τουρκία για να στηριχθεί η λίρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σήμερα Παρασκευή σε πιο αυστηρούς κανονισμούς που αποτρέπουν τις τράπεζες από το να διατηρούν ξένο νόμισμα, καθώς η λίρα δέχεται πιέσεις.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αποφάσεις ενίσχυσαν τους προϋπάρχοντες κανόνες για τη διατήρηση περισσότερων αποταμιεύσεων σε λίρες, ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τη σταθεροποίηση του τοπικού νομίσματος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές, εάν μία εμπορική τράπεζα δεν έχει το 60% των καταθέσεών της σε τουρκικές λίρες, θα αναγκαστεί να διατηρεί μεγαλύτερο μέρος του συναλλάγματός της στην κεντρική τράπεζα. 

Ενας δεύτερος κανονισμός λέει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αγοράσουν επιπλέον κρατικά ομόλογα σε τοπικό νόμισμα, εάν οι καταθέσεις τους πέσουν κάτω από το επίπεδο του 60%.

Η κεντρική τράπεζα θα εξαιρέσει τις τράπεζες από την κατοχή ορισμένων κρατικών ομολόγων σε λίρες εάν οι καταθέσεις σε λίρες αποτελούν το 60% ή περισσότερο των συνολικών καταθέσεων τους, ανέφεραν οι κανονισμοί.

Η διεύρυνση της χρήσης του τοπικού νομίσματος στις τραπεζικές καταθέσεις αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το 59,2% του συνόλου των καταθέσεων στις τράπεζες ήταν σε λίρες στις 31 Μαρτίου.

Η λίρα έχει δεχθεί εκ νέου πίεση τις τελευταίες εβδομάδες, με μεγάλες τράπεζες όπως η HSBC και η Morgan Stanley να βλέπουν απότομη αποδυνάμωση μετά τις γενικές εκλογές του επόμενου μήνα.

Οι traders βλέπουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως κρίσιμο για τη διαμόρφωση της νομισματικής και δημοσιονομικής κατεύθυνσης της Τουρκίας μετά από χρόνια ανορθόδοξων πολιτικών και αυστηρού κυβερνητικού ελέγχου υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που οδήγησε στην έξοδο ξένων επενδυτών.

Yπενθυμίζεται ότι η τουρκική λίρα βρίσκεται στις 19,25 λίρες ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v