Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλεί να αποχωρήσει η Ρωσία από τη συμφωνία για τα σιτηρά

«Εάν δεν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην άρση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών, θα εξετάσουμε εάν αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Απειλεί να αποχωρήσει η Ρωσία από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία μπορεί να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τις ουκρανικές αποστολές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, εάν δεν επιλυθούν τα «εμπόδια» στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου παράτασης της συμφωνίας για 60 ημέρες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αγκυρα, μετά τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Εάν δεν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην άρση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών λιπασμάτων και σιτηρών, θα εξετάσουμε εάν αυτή η συμφωνία είναι απαραίτητη», είπε ο Λαβρόφ.

Παρά το σχόλιο του Λαβρόφ, η Ρωσία προβλέπεται να είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο τη σεζόν 2022-23 και οι τιμές εξαγωγής της έχουν γίνει το de facto παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Το υπουργείο Εξωτερικών της Μόσχας συζήτησε αυτή την εβδομάδα με τον ΟΗΕ τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας και τον αγωγό αμμωνίας TogliattiAzot, ο οποίος ανεστάλη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Τουρκία για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στη συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην παγκόσμια αγορά. Η συμφωνία, για την οποία αρχικά μεσολάβησε η Τουρκία και ο ΟΗΕ τον Ιούλιο, παρατάθηκε για δεύτερη φορά τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v