Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σήματα στέλνουν οι τιμές αερίου για τον επόμενο χειμώνα

Ο πιο ζεστός καιρός και η ήπια ζήτηση συγκράτησαν τις τιμές βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, τα πιο ακριβά της υπόλοιπης χρονιάς, έχουν κάνει άλμα 9% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τι σήματα στέλνουν οι τιμές αερίου για τον επόμενο χειμώνα

Σημάδια παρατεταμένης ανησυχίας για τις προμήθειες του επόμενου χειμώνα δείχνει η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρότι οι άμεσες πιέσεις χαλαρώνουν.

Ενώ τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια παρουσιάζουν ήπιες διακυμάνσεις την ώρα που ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου - τα πιο ακριβά συμβόλαια για το υπόλοιπο του έτους - έχουν κάνει άλμα περίπου 9% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Αυτό δείχνει ότι οι ανησυχίες για τον δεύτερο χειμώνα της Ευρώπης χωρίς κανονικές ροές από τον πρώην κορυφαίο προμηθευτή, τη Ρωσία, δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί. Τα υψηλά αποθέματα και η μικρή ζήτηση συγκρατούν τις τιμές προς το παρόν. Ωστόσο, οι traders παρακολουθούν στενά μια πιθανή ανάκαμψη στις ανταγωνιστικές ασιατικές αγορές, καθώς και την πιθανότητα υψηλότερης χρήσης καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στον βιομηχανικό τομέα.

Ολα τα συμβόλαια του φετινού φυσικού αερίου έχουν χάσει πάνω από 30% από τις αρχές του 2023, αλλά οι μειώσεις είναι πιο έντονες στις βραχυπρόθεσμες τιμές.

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή αναμένεται να σημειώσουν άνοδο τις επόμενες ημέρες μετά από ένα κρύο Απρίλιο. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται επίσης να αποκτήσει δυναμική σε μέρη της Ευρώπης, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδίδει προειδοποιήσεις για ανέμους για αυτήν την εβδομάδα.

Ενώ αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τη ζήτηση για φυσικό αέριο, η γαλλική παραγωγή από πυρηνική ενέργεια παραμένει αβέβαιη εν μέσω παρατεταμένων εργασιών συντήρησης και διαταραχών που σχετίζονται με τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στις μεσημεριανές συναλλαγές της Μ. Τρίτης, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου τελούσε υπό διαπραγμάτευση 2,3% υψηλότερα, στα 57,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αέριο παράδοσης Μαΐου στα €43.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v