Κατεβάζει τον πήχη για παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

Η τραπεζική αναταραχή ενισχύει τις πιέσεις από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιεί το Ταμείο. Στο 7% ο παγκόσμιος πληθωρισμός το 2023.

Κατεβάζει τον πήχη για παγκόσμια ανάπτυξη το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας για υψηλή αβεβαιότητα και ρίσκα καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα αυξάνει τις πιέσεις που προέρχονται από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 2,8% το 2023 και 3% το 2024, κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιανουαρίου, τόνισε το Ταμείο στην τριμηνιαία επικαιροποίηση του World Economic Outlook. 

To 2022 η παγκόσμια οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4%.

«Τα ρίσκα είναι σε μεγάλο βαθμό καθοδικά, κυρίως λόγω της τραπεζικής αναταραχής τον τελευταίο ενάμιση μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονoμολόγος του Ταμείου, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας. «Για την ώρα, είναι υπό έλεγχο, αλλά ανησυχούμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο απότομη και μεγαλύτερη κάμψη, αν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Ταμείο βλέπει τον παγκόσμιο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 7% φέτος, 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου, αλλά χαμηλότερα από το 8,7% του 2022. Η επιβράδυνση πηγάζει από την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων και τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι χαμηλότερος στο 76% των χωρών το 2023 σε σχέση με το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v