Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ βλέπει σοβαρούς κινδύνους για τις τράπεζες

Οι αυξήσεις επιτοκίων δοκιμάζουν τις αδύναμες τράπεζες, προειδοποίησε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ. Κίνδυνος περαιτέρω πιέσεων αν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Το ΔΝΤ βλέπει σοβαρούς κινδύνους για τις τράπεζες

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποίησε για σοβαρούς κινδύνους για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και τόνισε ότι οι αδύναμες τράπεζες αντιμετωπίζουν περαιτέρω πιέσεις αν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Τομπίας Άντριαν, διευθυντής του Τμήματος Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Αγορών, υποστήριξε ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δοκιμάζει τις τράπεζες. «Ο κίνδυνος από εδώ και εμπρός είναι η κατάσταση να προκαλέσει περαιτέρω πιέσεις για τις τράπεζες» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν η πρόσφατη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα έχει τεθεί υπό έλεγχο, ο κ. Άντριαν απάντησε ότι η κατάληξη ήταν έως τώρα καλή, «αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικές ευπάθειες».

Ο κ. Άντριαν παρέθεσε μια σειρά από ρίσκα για τις τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από επενδύσεις σε ομόλογα που έχουν αυξηθεί μαζί με τα επιτόκια, καθώς και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. To κόστος αυτό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν υπάρχουν «δυσάρεστες εκπλήξεις» από το μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, σημείωσε.

Όπως ανέφερε, στον τραπεζικό τομέα υπάρχουν «κάποιοι πολύ ισχυροί παίχτες», αλλά και κάποιοι πολύ αδύναμοι, οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε περαιτέρω σοκ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, περίπου το 9% των αμερικανικών τραπεζών με ενεργητικό μεταξύ 10 και 300 δισ. δολάρια δεν θα κατόρθωναν να επιτύχουν τους στόχους κεφαλαιακής επάρκειας αν λάμβαναν υπόψη τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από τα χρεόγραφα που προτίθενται να κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v