Μισέλ υπέρ Μακρόν: Δεν γίνεται να ακολουθούμε τυφλά τις ΗΠΑ

«Υπήρξε ένα άλμα προς τα εμπρός στη στρατηγική αυτονομία σε σύγκριση με πολλά χρόνια πριν», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μισέλ υπέρ Μακρόν: Δεν γίνεται να ακολουθούμε τυφλά τις ΗΠΑ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν όλο και πιο θετικά την πίεση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «στρατηγική αυτονομία» μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οπως σημειώνει το Politico, καθώς η διαμάχη μεγαλώνει γύρω από τα σχόλια του Μακρόν, σύμφωνα με τα οποία η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην πίεση να γίνει «ακόλουθος της Αμερικής», ο Μισέλ υποδηλώνει ότι η θέση του Γάλλου πολιτικού δεν είναι η μόνη μεταξύ των ηγετών της ΕΕ. Ενώ ο Μακρόν μιλούσε ως Γάλλος πρόεδρος, οι απόψεις του αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη αλλαγή μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, είπε ο Μισέλ.

«Υπήρξε ένα άλμα προς τα εμπρός στη στρατηγική αυτονομία σε σύγκριση με πολλά χρόνια πριν», είπε ο Μισέλ στη γαλλική τηλεοπτική εκπομπή La Faute à l'Europe.

«Στο θέμα της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σαφές ότι μπορεί να υπάρχουν λεπτά ζητήματα και ευαισθησίες γύρω από το τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έλεγαν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο που τα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν... Νομίζω ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται πραγματικά όπως ο Εμανουέλ Μακρόν».

Μετά από ένα ταξίδι την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Μακρόν είπε στο Politico και στη γαλλική εφημερίδα Les Echos ότι η Ευρώπη πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να τραβηχτεί σε «κρίσεις που δεν είναι δικές μας».

«Υπάρχει πράγματι μια μεγάλη προσκόλληση που παραμένει παρούσα και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν είπε τίποτα άλλο για αυτή τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αν αυτή η συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες υποθέτει ότι τυφλά ακολουθούμε συστηματικά τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με όλα τα θέματα, όχι», είπε ο Μισέλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v