Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκκληση Λούλα να μπει τέλος στην κυριαρχία του δολαρίου

Από την Κίνα ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος κάλεσε την ομάδα των BRICS να εργαστεί για τη δημιουργία εναλλακτικού νομίσματος για χρήση στο εμπόριο. Στροφή και στην εξωτερική πολιτική

Εκκληση Λούλα να μπει τέλος στην κυριαρχία του δολαρίου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα κάλεσε τις αναπτυσσόμενες χώρες να εργαστούν για την αντικατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ με τα δικά τους νομίσματα στο διεθνές εμπόριο, προσθέτοντας τη φωνή του στις προσπάθειες του Πεκίνου να τερματίσει την κυριαρχία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο.

Ξεκινώντας την πρώτη κρατική επίσκεψή του στην Κίνα από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, ο Λούλα κάλεσε τις χώρες της αποκαλούμενης ομάδας εθνών BRICS - η οποία εκτός από τη Βραζιλία και την Κίνα περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική - να δημιουργήσουν τη δική τους εναλλακτικό νόμισμα για χρήση στο εμπόριο.

«Κάθε βράδυ αναρωτιέμαι γιατί όλες οι χώρες πρέπει να βασίζουν τις συναλλαγές τους στο δολάριο», είπε ο Λούλα σε μια παθιασμένη ομιλία στη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης στη Σαγκάη, γνωστή ως «τράπεζα BRICS».

"Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές με βάση τα δικά μας νομίσματα;" πρόσθεσε, αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα από το κοινό Βραζιλιάνων και Κινέζων αξιωματούχων. «Ποιος αποφάσισε ότι το δολάριο ήταν το νόμισμα μετά την εξαφάνιση του κανόνα του χρυσού;»

Η έκκληση του Λούλα να σταματήσει η εξάρτηση από το δολάριο συνδυάστηκε με τις αυξανόμενες προσπάθειες του Πεκίνου να προωθήσει τη χρήση του ρενμίνμπι στον διακανονισμό των διασυνοριακών συναλλαγών εμπορευμάτων, καθώς οι Κινέζοι πολιτικοί επιδιώκουν να ενισχύσουν τον ρόλο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η θερμή υποδοχή στη Σαγκάη σχετίζεται με το ότι ο αριστερός ηγέτης της Βραζιλίας προσπάθησε να ανακατευθύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας σε μια πιο πολυμερή κατεύθυνση, με έμφαση όχι μόνο στις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ — επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο — αλλά και με την Κίνα και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Ο ακροδεξιός προκάτοχος του Λούλα, Ζαΐρ Μπολσονάρο, είχε δώσει προτεραιότητα στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια της Βραζιλίας να απεμπλακεί από το αμερικανικό νόμισμα βραχυπρόθεσμα θα αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση. Το δολάριο είναι ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων και τα σημεία αναφοράς, γεγονός που ενθαρρύνει κορυφαίους βραζιλιάνους ανθρακωρύχους όπως η Vale να διατηρούν τις περισσότερες συναλλαγές σε δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v